Skyr, tradiční islandský mléčný výrobek, stále více a více dobývá srdce a chuťové buňky Čechů. Vizuálně podobný řeckému jogurtu se vyrábí na základě sušeného mléka. Vyznačuje se extrémně vysokým obsahem bílkovin, což je důvod, proč sportovci po něm tak touží sáhnout. Ale skyr by měl být také zahrnut do kardioprotektivní a diabetické stravy. Je nízkokalorický, ale zasytí, takže stojí za to zahrnout ho do menu během hubnutí. Co jiného stojí za to vědět o skyru?
Co je to skyr?
Již více než tisíc let je skyr jednou ze základních složek každodenní stravy Islanďanů. Dnes je stále populárnější ve Velké Británii, skandinávských zemích, Německu, Nizozemsku, Švýcarsku, USA, Austrálii, Polsku, ale také u nás v Česku. Skyr se vyrábí na základě sušeného mléka. Ačkoli je nejčastěji srovnáván s přírodním jogurtem, s přihlédnutím k způsobu výroby je blíže čerstvému sýru. Podle tradice se vyrábí s přídavkem syřidla (enzymu, který umožní získat sýrový tvaroh z mléka). Pro velkovýrobu skyru se však místo syřidla nejčastěji používají tzv. startovací bakteriální kultury.
Skyr během hubnutí
Vizuálně se podobá přírodnímu jogurtu, je ale mírně hustší. Přírodní jogurt je nejčastěji vyroben z plnotučného mléka, skyr ze sušeného mléka, a proto obsahuje méně tuku a méně kalorií. Je to vynikající produkt pro lidi, kteří se starají o štíhlou postavu a hubnutí. To je velmi důležitý aspekt při snižování hmotnosti. Při snižování kalorií v menu musíme pamatovat na to, abychom sáhli po produktech s vysokou nutriční hodnotou. Skyr je nepochybně jedním z nich.
Skyr pro lepší metabolismus a lepší imunitu
Skyr se vyrábí na bázi odstředěného mléka, ke kterému se při zahřátí přidávají živé bakteriální kultury. Díky jejich obsahu má skyr příznivý účinek na přirozenou střevní mikroflóru. Stojí za to zahrnout jej do stravy zejména během chřipkové sezóny. Koneckonců správný průběh metabolických procesů je předpokladem pro zdraví v každé době. Živé bakteriální kultury obsažené ve skyru pomohou obnovit přirozené prostředí střev a jejich dobrý stav je silnější bariérou chránící tělo před viry a bakteriemi.
Skyr pro sportovce
Skyr je dychtivě konzumován profesionálními sportovci a lidmi, kteří se nevyhýbají fyzické aktivitě. Tento mléčný výrobek je extrémně bohatý na zdravé a snadno stravitelné bílkoviny. Vysoký obsah bílkovin je také v řeckém jogurtu. Zatímco skyr má 11 gramů bílkovin na 100 gramů produktu, ve stejné porci řeckého jogurtu je pouze 7 gramů bílkovin.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/skyr