Škrtnout tuky v jídelníčku je chyba. Zdravé jedlé oleje jsou nenahraditelné

Chcete si udržet pevné zdraví? Pak byste do svého jídelníčku měli zařadit jedlé oleje, které budou zdravou alternativou například za majonézu nebo tučný tvaroh. Právě jedlé oleje obsahují nejen omega-3 mastné kyseliny, ale také další látky, které jsou našemu tělu prospěšné. Jaké oleje zvolit? Každý den byste si měli dopřát alespoň lžičku, abyste si nejen nastartovali trávení, ale také vylepšili činnost orgánů.

Díky olejům snížíte riziko vzniku rakoviny

Právě díky jedlým olejům si zajistíte pevné zdraví. Například lněný olej je velmi častou alternativou klasického olivového oleje. Obsahuje totiž nejen omega-3, ale také omega-6 mastné kyseliny, které jsou důležitým prvkem v případě, že dbáte na zdravou stravu. Lněný olej má skvělé antioxidační účinky a podporujte nejen trávení, ale také nastartuje metabolismus. Hodí se tak v případě, že se chcete zbavit několika kilogramů.

Lněný olej můžete využít v kuchyni, ale také při péči o svou pokožku. Musíte ho ale jíst studený a hlavně syrový – nehodí se pro tepelnou úpravu. Olej z lískových oříšků u nás není tolik známý, ale také má spoustu vlastností, které oceníte. Kyselina linolová, stearová nebo gallová jsou jeho součástí. Kromě toho v něm najdeme i vitaminy A, C nebo E a zinek, vápník nebo sodík.

Zdroj obrázku: Freepik

Králem kuchyně je olivový olej

Olivový olej je nejčastěji používaným olejem, jestli nechcete používat slunečnicový nebo řepkový. Hodí se především do zeleninových salátů nebo pod maso. Obsahuje kyselinu olejovou, která má spoustu zdravotních účinků nejen pro naše tělo, ale také pro naši pokožku. Najdete v něm také vitaminy A, E nebo D a díky tomu vás nebudou trápit žlučové kameny nebo neustálý hlad.

Rýžový olej v českých domácnostech asi nenajdete. Jedná se o exotický druh, ve kterém je vitamin E, který pomáhá pleti, ale také inositol nebo lecitin. Můžete ho používat v kuchyni, ale také ho můžete přidat do domácích krémů nebo mastí. A jak takové oleje skladovat? Musí být hlavně v temnu, nesmí na slunce, jinak své vlastnosti ztrácejí. Optimální teplota u olejů lisovaných za studena je sedm stupňů.

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/news/best-worst-oils-health/
.

Doporučené články