Glykemický index je u potravin opomíjenou hodnotou. Přitom pomůže ke správné skladbě jídelníčku

Glykemický index je pojem, který budu znát především lidé, kteří se zajímavý o zdravý životní styl a ví, že se jedná o hodnotu, kterou mají všechny potraviny. Záleží ale právě na jeho hodnotě, abyste poznali, jestli je potravina vhodná ke konzumaci, kolik vám dodá energie a jestli se po ní nebude tloustnout. Po takových potravinách se zvyšuje cukr v krvi.

K čemu je dobré vědět o indexu?

Čím je index nižší, tím nižší pak bude koncentrace glukózy v krvi. Obecně jsou za nízkoglykemické považované potraviny, které mají hodnotu pod 50. Výše glykemického indexu ovlivňuje spousta faktorů. Jedním z nich je například škrob, který se v potravinách vyskytuje. Lepený škrob se štěpí na glukózu a tím pádem se zvyšuje index u hotových produktů. Rezistentní škrob se pak vyznačuje tím, že nemá vliv na naše tělo a potraviny mají nízký index.

Doporučený článek:  Dobře ochucená ovesná kaše je zdravou snídaní, která nasytí na celé dopoledne

Pokud je v produktech velké množství glukózy, jejich glykemický index bude vysoký. Takové potraviny se pak nehodí do redukčního jídelníčku, protože vám dodají jen krátkodobou energii a budete po nich mít akorát větší hlad. Vyhýbejte se nejen sladkostem, ale také slazeným nápojům. Glykemický index pak ovlivňuje také způsob vaření a úpravy potravin.

Dejte si kvalitní bílkoviny a vlákninu

O glykemickém indexu toho na internetu najdete hodně. Vysokou hodnotu pak mají například zralé plody ovoce, které pak obsahují také více cukru. Index ale můžete snížit například chlazením, proto potraviny dejte do lednice – pokud se tam samozřejmě dát mohou. Vysoký glykemický index pak mají například bílý chléb nebo kukuřičné lupínky. Naopak byste svému tělu měli dopřát vlákninu a bílkoviny, které tělo dokáže dostatečně zpracovat.

Doporučený článek:  5 důvodů pro zařazení sledě do jídelníčku: málokterá ryba je tak nabitá zdravím

Potraviny vařte nejlépe v páře, protože jedině v nich zůstanou potřebné vitaminy a také se snižuje glykemický index. Kupujte si produkty, které jsou zdravé, a přemýšlejte nad tím, co jíte. Jedině tak budete mít povědomí o tom, co je zdravé a co si můžete dovolit. Poslouchejte hlavně své tělo, které vám napoví, jaké potraviny jsou pro něj vhodné a co mu dělá dobře.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/glycemic-index-diet/art-20048478
.

Doporučené články