Zdrojem vápníku je kromě mléka také některá zelenina

Kravské mléko a výrobky z něj jsou sice zdraví prospěšné, roste však počet těch, kteří mají laktózovou intoleranci. A nejnovější výzkumy naznačují, že zatímco v dětství savci obvykle mléko dobře tráví, v dospělosti s tím mohou mít lidé potíže. A tak je vhodné zvážit, zda v jídelníčku neponechat jen zdravé bílé jogurty a tvarohy a mléko jako takové nenahradit nějakou rostlinnou alternativou. Někteří lidé pak namítnou, že mléko je jedním z nejlepších zdrojů vápníku. To je sice pravda, ale v tomhle směru není zdaleka jedinou běžně dostupnou potravinou. Existují dokonce různé druhy zeleniny, které mají vápníku více než mléko. A jsou bohaté i na další důležité látky.

Doporučený článek:  Co sousto, to kousek rakoviny do těla. Tyto produkty raději rovnou vyhoďte do koše

Kapusta

Ve 100 gramech kapusty je až 150 mg vápníku, tedy asi o 30 mg více než ve 100 mililitrech kravského mléka. Kapusta je kromě toho bohatá na vitamíny C a K a celou škálu vitamínů skupiny B. Kromě toho konzumací kapusty doplníte vzácné prvky, jako jsou hořčík, železo, zinek, fosfor nebo draslík. Díky tomu je kapusta skvělou prevencí před záněty kloubů nebo osteoporózou. A podpoří i vaše trávení.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelí

Bez zelí by si naši předci jídelníček nedokázali představit. Najdete ho v celé řadě tradičních českých i moravských receptů, hlavně tedy v těch, které se za poslední staletí vytratily. Zelí má přibližně stejně vápníku jako mléko a kromě toho je bohaté na vitamíny A, E, K a půltucet vitamínů skupiny B. Pomůže vám vyrovnat střevní mikroflóru, tedy pokud jste v pořádku, při průjmových onemocněních se pochopitelně nehodí. A podpoří také zdraví kostí a kloubů.

Doporučený článek:  Kombinace rajčat s okurkami vyvolává obavy. Odborníci uvádějí mýtus na pravou míru

Kopr

Pokud vám kdysi konzumaci kopru znechutila koprová omáčka ve školní jídelně, je čas na tohle letité nepřátelství zapomenout. Kopr má totiž až dvakrát více vápníku než kravské mléko. Kromě toho obsahuje prakticky všechny vitamíny, konkrétně A, B komplex, C, D, E a K. Kopr má také silné antioxidační účinky a podle některých studií může být jeho pravidelná konzumace prevencí některých typů rakoviny.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92774/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401057/, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage, https://www.phlabs.com/cabbage-a-calcium-option-you-may-ignore
.

Doporučené články