Skořice provoní domov nejen o Vánocích. Tento zázračný lék ale není pro každého

Její vůně evokuje Vánoce, ale není dobrá pouze na pečení perníčků. Toto koření se známým aroma přináší spoustu benefitů nejen pro chuťový prožitek, ale i naše zdraví. Skořice je proslulá například pro své protizánětlivé účinky. Je také bohatá na draslík, fosfor, vápník a vitamín C. Známe ji v podobě prášku nebo tyčinky. Dejte ale pozor! Není skořice jako skořice.

Zázračný lék v prášku?

Možná byste to nečekali, ale toto štiplavé koření dokáže pomoci s nejednou zdravotní komplikací. Bojujete s vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu? Pociťujete příliš často stres? S tím vším vám může pomoci pravidelná konzumace skořice.

Skořice dokonce imituje funkci inzulinu. Výzkum dokázal, že i pouhý gram tohoto koření dokázal u cukrovkářů snížit množství cukru v krvi. V kombinaci s medem napomáhá při léčbě různých virových i bakteriálních infekcí. Med totiž obsahuje velké množství vitamínů a železa a podporuje bílé krvinky v boji s bakteriemi a viry.

Smíchejte čajovou lžičku medu a dvě lžičky skořice s litrem vody. Na mírném plamenu nechte povařit. Hotový nápoj pijte dvakrát denně. Pomůže vám v případě nachlazení i bolesti kloubů.

Zdroj obrázku: Freepik

Není skořice jako skořice

Existují dva druhy skořice. Nepravá (čínská) skořice zvaná kasie je pouhou levnou náhražkou. Bohužel i přes svou nekvalitu ji běžně najdete v obchodech. Nenechte se tedy napálit. Výrobci potravinářských výrobků ji využívají hojně, neboť se jedná o levnější alternativu.

Pokud máte zájem o kvalitní a zdravější typ skořice, volte skořici cejlonskou. Pravá skořice obsahuje mnohem méně nebezpečného toxinu kumarinu než zmiňovaná Cassia. Navíc je chuťově sladší, jemnější a není tak hořká.

V případě, že trpíte na vředy v trávicím traktu, skořici se vyhýbejte. Stejně tak pokud máte sklony ke spontánnímu krvácení z nosu. Konzumaci skořice by se měly vyhýbat těhotné ženy, protože by tento druh koření mohl vyvolat předčasný porod.

Máte rádi skořici? Do jakých jídel ji používáte nejčastěji?

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069#benefits
.

Doporučené články