Její vůně evokuje Vánoce, ale není dobrá pouze na pečení perníčků. Toto koření se známým aroma přináší spoustu benefitů nejen pro chuťový prožitek, ale i naše zdraví. Skořice je proslulá například pro své protizánětlivé účinky. Je také bohatá na draslík, fosfor, vápník a vitamín C. Známe ji v podobě prášku nebo tyčinky. Dejte ale pozor! Není skořice jako skořice.
Zázračný lék v prášku?
Možná byste to nečekali, ale toto štiplavé koření dokáže pomoci s nejednou zdravotní komplikací. Bojujete s vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu? Pociťujete příliš často stres? S tím vším vám může pomoci pravidelná konzumace skořice.
Skořice dokonce imituje funkci inzulinu. Výzkum dokázal, že i pouhý gram tohoto koření dokázal u cukrovkářů snížit množství cukru v krvi. V kombinaci s medem napomáhá při léčbě různých virových i bakteriálních infekcí. Med totiž obsahuje velké množství vitamínů a železa a podporuje bílé krvinky v boji s bakteriemi a viry.
Smíchejte čajovou lžičku medu a dvě lžičky skořice s litrem vody. Na mírném plamenu nechte povařit. Hotový nápoj pijte dvakrát denně. Pomůže vám v případě nachlazení i bolesti kloubů.
Není skořice jako skořice
Existují dva druhy skořice. Nepravá (čínská) skořice zvaná kasie je pouhou levnou náhražkou. Bohužel i přes svou nekvalitu ji běžně najdete v obchodech. Nenechte se tedy napálit. Výrobci potravinářských výrobků ji využívají hojně, neboť se jedná o levnější alternativu.
Pokud máte zájem o kvalitní a zdravější typ skořice, volte skořici cejlonskou. Pravá skořice obsahuje mnohem méně nebezpečného toxinu kumarinu než zmiňovaná Cassia. Navíc je chuťově sladší, jemnější a není tak hořká.
V případě, že trpíte na vředy v trávicím traktu, skořici se vyhýbejte. Stejně tak pokud máte sklony ke spontánnímu krvácení z nosu. Konzumaci skořice by se měly vyhýbat těhotné ženy, protože by tento druh koření mohl vyvolat předčasný porod.
Máte rádi skořici? Do jakých jídel ji používáte nejčastěji?
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266069#benefits