Jednou z nejzávažnějších pohrom 21. století je plýtvání potravinami. Někdy se však nevyplatí šetřit nebo násilím dojídat zbytky potravin. Některé výzkumy ukazují, že včerejší rýže nebo těstoviny mohou být pro naše zdraví nebezpečné.
Někdy musíme myslet hlavně na své zdraví
Každý z nás se určitě snaží plýtvat jídlem co nejméně. Proto se nám často stává, že odložíme po večeři nebo obědě zbytky potravin a druhý den je ohříváme. Na tom není nic špatného, ale dávejte si pozor na rýži a těstoviny. Pokud je zapomeneme dát do chladničky a několik hodin stojí při pokojové teplotě, mohou vážně uškodit našemu zdraví.
V těstovinách nebo rýži, jakož i v jiných výrobcích na bázi obilovin, které jsme nechali při pokojové teplotě, dochází k nevratným změnám. Trvá to jen několik hodin, kdy je jídlo mimo chladničku, a v těchto surovinách se začnou vyvíjet nebezpečné bakterie. Bakterie Bacillus cereus se nachází v půdě, vodě a rostlinách. Otrava touto bakterií je podobná běžnému onemocnění trávicího systému. Příznaky jsou například bolest břicha, zvracení, plynatost a průjem.
Smrtelná bakterie
Je třeba si uvědomit, že tato bakterie může způsobit i vážné zdravotní problémy. Lidé infikovaní touto bakterií jsou vystaveni rozvoji pneumonie, infekční endokarditidy a meningitidy. Vyskytly se dokonce případy, že tato bakterie byla důvodem předčasné smrti. Vařené těstoviny, které jsou staré několik dní, mohou obsahovat i jiné bakterie a houby s patogenními vlastnostmi.
Takové těstoviny by se měly uchovávat maximálně jeden den v chladničce. Více než dva dny představují zdravotní riziko. I když v nich bakterie nejsou, mohou se v nich vyvinout houby, které produkují toxiny, které jsou škodlivé zvláště pro játra. Podporují vznik rakoviny jater. Stejně tak je to i s rýží. Proto připravujte tyto suroviny tak, aby vám nezůstávaly žádné zbytky, a druhý den si raději uvařte čerstvé.
Zdroj: https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/can-reheating-rice-cause-food-poisoning/