Sezónní zelenina je snadno dostupná a skvěle doplní jídelníček

S koncem léta přichází na tržiště mnoho druhů sezónní zeleniny. Na pultech farmářů a v běžné obchodní síti nechybí dýně hokkaido či oblíbená špagetová dýně, červená řepa, celer, petržel, pastinák, patizon či brokolice. Samozřejmě je čas brambor, cibule, česneku či hlávkového zelí, kapusty včetně růžičkové či květáku. Právě podzimní období nabízí nesčetně možností zeleninových jídel, k tomu za nižší cenu, protože je zeleniny dostatek. Jakými druhy potěšit chuťové pohárky a současně doplnit potřebné vitamíny a minerály před zimou?

Cibulová zelenina posílí imunitu

Čím tělo povzbudit před vypuknutím respiračních onemocnění? Rozhodně cibulovou zeleninou, která je levná a dostupná, na podzim čerstvá. Cibule, česnek i pórek se řadí mezi přírodní antibiotika, vykazují vysoký obsah vitamínů A a C, k tomu minerálů a antioxidantů. Cibulová zelenina má dezinfekční účinky, k tomu působí proti zánětům. Může se přidávat do teplých i studených pokrmů, patří mezi výtečné ingredience do polévek. Z cibule i česneku si lze nadto připravit léčivý sirup proti kašli a bolestem v krku a pro posílení imunity.

Doporučený článek:  Pesticidy ve stravě lze snížit správným výběrem zeleniny a ovoce
Zdroj obrázku: Freepik

Hlávka kapusty i malé růžičky

Jaká další zelenina bezesporu nesmí chybět na podzimním talíři? Určitě kapusta, která si teprve srdce českých strávníků získává. Jedná se o velmi zdravou zeleninu, která obsahuje vitamíny C, K a skupiny B, betakaroten a z minerálů železo, hořčík, draslík, fosfor i zinek. Má blahodárné účinky na cévy a srdce, působí preventivně vůči ateroskleróze. Doporučuje se pro snížení rizika rakoviny, což platí i pro růžičkovou variantu, která posiluje imunitu a dodá energii při fyzickém vypětí. U růžičkové kapusty je ale třeba ji správně připravit, aby nezapáchala, může se například upéct.

Doporučený článek:  Zlatý poklad mezi kořením: kurkuma zažene nachlazení, zklidní trávení a pomůže předejít rakovině

Červená řepa pro zdravý oběhový systém

Většina Čechů zná červenou řepu jen jako kompot podávaný k srbskému rizotu ve školní jídelně. Tato kombinace zůstává v povědomí i v dospělosti, proto je nutné překonat odpor a vyzkoušet delikátní boršč i řepnou pomazánku s kysanou smetanou, česnekem a vlašskými ořechy. A co teprve řepné carpaccio? Červená řepa je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, k tomu čistí krev, pomáhá snížit vysoký krevní tlak a harmonizovat hladinu cholesterolu v krvi.

Zdroj: https://www.nib.com.au/the-checkup/fruits-vegetables-in-season-autumn
.

Doporučené články