Ořechy jsou velkou součástí zdravé a vyvážené stravy. Obsahují vitamíny skupiny B a E, které ovlivňují práci mozku a stav pokožky. Třeba si však dávat velký pozor při výběru plodů, protože můžou být napadeny škůdci nebo plísní, a to může vážně poškodit zdraví.
Škodlivé plody
Základem nákupu ořechů by měla být kontrola, v jakých podmínkách byly dosud skladovány. Měly by být na suchém, chladném místě s velmi těsným a uzavřeným obalem. Dejte si pozor na plody v poškozených baleních. Pokud je obal poškozen, existuje vysoké riziko, že jsou kontaminovány aflatoxiny.
Důležitá je také vůně ořechů. Pokud cítíte z balení ořechů plíseň, bude lepší, když se celého balení zbavíte. Toxiny se mohly rozšířit na všechny ořechy. Méně hodnotné jsou také pražené ořechy. Dokonce i během krátkého blanšírování nebo smažení takových ořechů dochází k významné destrukci polyfenolů. Což se následně promítá do menších antioxidačních vlastností ořechů.
Sladké a křupavé ořechy
Nejlepší volbou nebudou ani slazené ořechy. Ořechy, které byly technologicky upraveny, pro nás nebudou velkým přínosem. Například karamel, při jehož výrobě se často vytvářejí pokročilé glykační produkty, které mají prooxidační účinek, narušují metabolismus uhlohydrátů a mají toxický účinek na takzvaný vaskulární endotel, což je obzvlášť nežádoucí u lidí s onemocněním ledvin.
Ořechy v křupavém těstíčku a solené ořechy se nedoporučují zejména lidem trpícím hypertenzí závislou na sodíku, otokem a problémy s udržováním normální tělesné hmotnosti. Nejlepší volbou jsou ořechy, které jsou co nejméně zpracovány, nejlépe koupeny ve skořápkách a vyloupané až doma. Tyto ořechy mají největší výživovou hodnotu a budou mít nejlepší zdravotní účinky na naše tělo.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/raw-vs-roasted-nuts