Vejce je vhodné jíst celá, žloutek i bílek prospějí zdraví

Doba, kdy byla vejce považována za zdroj spousty špatného cholesterolu, je dávno pryč. Nyní jsou vejce opět v oblibě. Je ale lepší jíst žloutek, nebo bílek? Co je zdravější? Odpověď není jednoznačná.

Vlastnosti a obsah bílku

Ve vaječném bílku nenajdeme tuk a má pouze 17 kcal. Narazíme v něm na mnoho prospěšných minerálů, je také zdrojem bílkovin, které z něj naše tělo velmi dobře absorbuje.

V bílku se nalézá:

  • 90 % vody,
  • 9 % aminokyselin,
  • 1 % sacharidů, vitamínů a minerálních solí,
  • 0 % tuku.
Doporučený článek:  Ředkvičková šťáva je studnicí zdravých složek, které tělo pročistí a zanechají pocit lehkosti

Kromě toho obsahuje vitamín B12, riboflavin a thiamin, dále vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a fosfor. Na rozdíl od žloutku neobsahuje cholesterol.

Vaječný žloutek a jeho složení

Navzdory svému názvu obsahuje žloutek více bílkovin. Je v něm také více tuku, ale zároveň i více vitamínů. Dodá tělu 55 kcal.

Tvoří ho:

  • 52 % vody,
  • 16 % bílkovin,
  • 28 % tuku, ale zároveň také 30 % velmi prospěšných fosfolipidů obsažených v lecitinu,
  • 4 % sacharidů, vitamínů a minerálních solí.

Žloutek má špatnou pověst kvůli obsahu cholesterolu (cca 200 mg). Poměr cholesterolu k cholinu je ale natolik dobrý, že ruší jeho účinky. Kromě toho má žloutek více vitamínů a minerálů než bílek. Především je to vitamín A, D a E, mnoho vitamínů ze skupiny B. Nechybí kyselina listová. Také má mnohem více vápníku, selenu a fosforu než bílek, ale méně hořčíku a draslíku.

Doporučený článek:  Pevné kosti do vysokého věku: Klíčem je strava bohatá na vápník, kolagen a vitamíny
Zdroj obrázku: Freepik

Co je zdravější – bílek, nebo žloutek?

Bílek a žloutek mají odlišné, vzájemně se doplňující nutriční a vitamínové složení, proto odborníci na výživu doporučují jíst vejce celá. Pokud nemáte kontraindikace ke konzumaci vajec, podle doporučení WHO můžete jíst deset vajec týdně. Vejce by měli ze stravy vyloučit jenom lidé s alergií na bílkoviny s autoimunitními chorobami, protože vejce mohou podpořit zánět. Diabetici by měli omezit konzumaci vajec na 3–5 týdně. Bílky jsou pro ně zdravější než žloutky.

Zdroj: https://www.medicinenet.com/which_are_healthier_egg_yolks_or_egg_whites/article.htm, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/, https://apps.who.int/iris/handle/10665/64001, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320445, https://www.healthline.com/nutrition/protein-in-egg, https://www.healthline.com/nutrition/egg-whites-nutrition
.

Doporučené články