Do zdravého jídelníčku patří jedno vejce denně

Příroda nadělila lidem zázrak, vajíčka jsou totiž darem pro zdraví a jsou zdrojem mnoha blahodárných látek. V minulosti byla často zatracovaná, a dokonce existovaly názory, že by se měla z každodenní stravy vyřadit kvůli obsahu cholesterolu. Naštěstí odborníci tyto mýty vyvrátili a dnes je jasné, že jsou výtečnou možností k snídani, k obědu i k večeři. Proč je zařadit do každodenního jídelníčku a jak se musí skladovat, aby nedošlo ke zdravotním potížím?

Zdroj vitamínů a bílkovin

Roky se říkalo, že vejce nejsou zdravá a jejich konzumace vede k vysoké hladině cholesterolu v krvi. Podle posledních studií špatný cholesterol není dílem vajíček, protože žloutek ho obsahuje pouhé tři desetiny procenta, dalších takřka dvacet procent tvoří fosfolipidy, které cévy čistí. Slepičí vajíčka jsou nadto zdrojem vitamínů A a skupiny B, zejména riboflavinu (B2), kyseliny pantothenové (B5) a kobalaminu (B12). Kromě vitamínů obsahují minerály, jako jsou fosfor, mangan, železo, měď, selen. Jsou pokladnicí kvalitních bílkovin.

Doporučený článek:  Kokosový olej je víc než netradičním doplňkem pokrmů. Nejcennější jsou jeho účinky na zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Jedno až dvě denně

Vajíčka obsahují mimo zmíněných blahodárných živin rovněž antioxidanty, především lutein a zeaxanthin. Tyto látky působí blahodárně na oči, chrání před šedým zákalem nebo makulární degenerací. To je jeden z dalších důvodů, proč Světová zdravotnická organizace doporučuje každý den jíst jedno nebo dvě vejce. Důležité je, aby vajíčka pocházela z ověřených zdrojů, při nákupu je nutné dbát na jejich čerstvost, protože od data snůšky se mohou konzumovat asi 28 dní.

Doporučený článek:  Při nachlazení je jídelníček důležitý. Správné produkty urychlí léčbu, nezdravé potraviny jen přitíží

Bezpečné skladování vajec

Kvalita vajíček souvisí s jejich skladováním, proto se doporučuje jejich uložení do chladničky. Pro tyto účely funguje držák na vajíčka, bohužel výrobci zařízení jej zásadně umisťují do dveří chladničky. To je naprosto špatná volba, protože při každém otevírání dvířek jsou vajíčka vystavena změně teplot. Nevhodná je i poloha ve výšce mrazicího oddílu, kde je příliš velký chlad. Nedoporučuje se ani jejich skladování v šuplíku bez obalu, protože se může poškodit jejich skořápka. A kam tedy s nimi? V původním papírovém balení do police ve středu chladničky, kam se běžně ukládají například mléčné výrobky.

Zdroj: https://www.researchgate.net/publication/235296480_The_nutritional_properties_and_health_benefits_of_eggs, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996514/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/, https://www.eggs.ca/eggs101/view/39/egg-storage-freshness-and-food-safety
.

Doporučené články