Dobré trávení přispívá nejen k udržení krásné postavy, ale především ke správnému fungování trávicího systému. Byliny a přírodní doplňky stravy jsou velmi oblíbené. Nejen že podporují metabolismus a omezí onemocnění spojená s poruchami trávení, ale také mají další blahodárné účinky na lidský organismus. Na čem závisí rychlost trávení? Jaké produkty zvolit pro zlepšení metabolismu? Na tyto otázky naleznete odpověď v tomto článku.
Co je to trávení?
Trávení je složitý proces mechanického, chemického a enzymatického rozkladu makromolekulárních organických sloučenin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Tyto sloučeniny se v těle rozkládají na jednodušší látky, což vede k jejich absorpci a asimilaci tělem. Proces trávení začíná již v ústech žvýkáním a kousáním jídla a končí na střevní úrovni, kde je obsah posunut díky peristaltickým pohybům, aby byl nakonec vyloučen ven z těla. Tato cesta může trvat až 30 hodin.
Na čem závisí rychlost trávení?
Doba trávení závisí především na:
- způsobu přípravy pokrmů – smažené produkty jsou tráveny mnohem déle než čerstvé nebo dušené,
- stupni fragmentace – kousání stimuluje chuťové receptory, které podporují sekreci slin, žaludeční a pankreatické šťávy a připravují následné úseky trávicího traktu pro trávení,
- pravidelnosti v jídle – častá konzumace malých porcí v podobných časech podporuje tvorbu metabolické paměti, tj. uvolňování enzymů přesně v době očekávaného jídla,
- fyzické aktivitě – pohyb je dobrý pro trávení. Téměř každá fyzická aktivita má pozitivní vliv na metabolismus, zvyšuje účinnost funkce střev, stojí za to sázet na protahovací cvičení,
- typu konzumovaných produktů – nejtěžší a nejpomaleji stavitelná jídla jsou například vysoce zpracované pokrmy (fast food a instantní produkty), luštěniny, houby, sladkosti, uzené ryby a pokrmy s vysokým obsahem tuků, zejména nasycených tuků.
Byliny a infuze pro zrychlení trávení
Čaje a bylinné infuze jsou přirozeným a zdravým způsobem, jak zlepšit trávení a metabolické procesy v těle. Nejoblíbenější mezi bylinkami, které zlepšují práci trávicího systému, jsou:
- máta peprná – reguluje sekreci žaludeční šťávy, stejně jako produkci a sekreci žluči,
- fenykl – snižuje pocit plnosti, pomáhá předcházet plynatosti,
- heřmánek – reguluje funkci střev a stimuluje sekreci žluči. Má také pozitivní vliv na chuť k jídlu, zabraňuje nadměrnému kvašení ve střevech a působí proti pocitu plnosti,
- pampeliška – podporuje funkci jater a čistí tělo od toxinů,
- meduňka – kromě známého relaxačního účinku zvyšuje sekreci žaludeční šťávy a urychluje trávení.
Pokud se u vás objeví nepříjemný pocit zadržování potravy v zažívacím traktu, můžete využít bylin a jejich léčebných a zklidňujících vlastností.
Zdroj: https://www.womenshealthnetwork.com/digestive-health/herbal-remedies-for-digestive-system/