Globální produkce potravin je na hraně svých možností. Vědci nabízejí odpudivou variantu

Odhaduje se, že do roku 2050 dosáhne světová populace počtu téměř 10 miliard lidí, což je spojeno s obrovským nárůstem poptávky po potravinách. Alarmující jsou přitom informace o škodlivém vlivu průmyslové výroby masa a klesající biodiverzitě zemědělských plodin na stav celé planety. Vědci hledají alternativy, mezi nimiž se objevují i myšlenky na extrakci bílkovin z hmyzu. Ve skutečnosti se to dnes jeví jako jedna z nejúčinnějších možností. Přestane být chroupání cvrčků jen turistickou kuriozitou? Je dost možné, že budoucnost pojídání hmyzu je nebezpečně blízko.

Ekologické potraviny

Rostoucí zájem o rostlinnou stravu vyplývá mimo jiné z toho, že potraviny živočišného původu mají negativní dopad na stav životního prostředí. Zároveň je třeba počítat s tím, že velkým problémem jsou i monokulturní plodiny, které se zaměřují jen na málo rostlin, které jsou relativně nenáročné na údržbu. Našemu zemědělství tak hrozí kolaps, stejně jako živočišné produkci.

Zdroj obrázku: Freepik

Vegetariánství na vzestupu

Přechod k vegetariánství je stále více označován za jeden z nezbytných kroků, které je třeba podniknout, aby se omezily katastrofální dopady potravinářského průmyslu. Zastánci masné stravy nicméně poukazují na nutnost dodávat tělu plnohodnotné bílkoviny a živočišné produkty. Jak sladit tyto dva požadavky?

Pojídání hmyzu nabízí řešení

Požírání larev nebo brouků bylo donedávna spojováno s televizními pořady prezentujícími extrémní způsoby přežití v divočině, ale možná se to v budoucnu stane naprostým standardem. Existuje mnoho druhů jedlého hmyzu, mezi nimiž vědce zajímají zejména mouční červi s oříškovou příchutí nebo cvrčci, kteří svými výživovými hodnotami mohou připomínat kuře a kobylky.

Výhodou je především vysoký obsah bílkovin a jejich biologická dostupnost, která může být i přes 75 %. Přesné hodnoty živin se liší v závislosti na druhu hmyzu, ale postačují k nasycení naší potřeby po bílkovinách a dalších látkách, které se typicky nachází v živočišných produktech.

Zdroj: https://time.com/5942290/eat-insects-save-planet/
.

Doporučené články