Recept na křupavé nakládané okurky, které přijdou k chuti nejen na podzim

Zima bez zavařených okurek? Nikdy! Tuzemští strávníci nakládané okurky milují a těžko si bez nich představit nedělní oběd nebo sváteční tabuli. Přidávají se také do různých receptů, ať už jde o hovězí Stroganoff nebo klasický bramborový salát. Okurky v láku jsou připomínkou léta, kdy tato zelenina zrála na záhonech, ale musí se umět správně připravit. Nálev nesmí být příliš sladký ani kyselý, k tomu okurčičky musí pěkně křoupat, protože změklé nikomu nechutnají. Jak je tedy připravit?

Okurky v octovém nálevu

Mezi nejpopulárnější recepty na přípravu zavařených okurek patří s nálevem z octa. Říká se, že jde o klasiku, která nikdy nezklame, protože se jedná o léty prověřený recept. Co je na jeho přípravu potřeba? Nachystejte si:

  • polní okurky – 2 kg
  • mrkev – 3 ks
  • cibule – 4 ks
  • česnek – 2 palice
  • hořčičné semínko – 1 lžička/sklenice
  • křen – 1 kořen
  • kopr – 1 svazek
Doporučený článek:  Kroupy mohou být hlavní hvězdou každého menu. Skvěle doplní šťavnaté maso i oblíbenou zeleninu

na octový lák:

  • voda – 2 l
  • bobkový list – 8 ks
  • nové koření – 12 kuliček
  • černý pepř – 1 lžička
  • ocet (10procentní) – 500 ml
  • cukr – ¾ šálku
  • sůl – 2 lžíce
Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy:

Základem jsou samozřejmě polní okurky, které musí být čerstvé a pevné. Nejprve se musí důkladně očistit od hlíny a nečistot pomocí kartáčku, následně se propláchnou čistou studenou vodou. Mrkev se oškrábe a nakrájí na tenké plátky. Cibule se zbaví slupky a taktéž nakrájí na půlměsíčky. Křen se omyje, oškrábe a nakrájí na menší kousky. Česnek se oloupe.

Doporučený článek:  Lišková polévka s bramborami k večeři či obědu

Zavařovací sklenice se důkladně omyjí a vysterilizují horkou vodou z rychlovarné konvice. Následně se do každé sklenky vloží pár plátků mrkve, kousek křenu, trocha cibule, 1 stroužek česneku. Na závěr se přidá snítka omytého kopru. Do každé nádoby se taktéž vloží lžička hořčičných semínek.

Do takto připravených sklenic se napěchují okurky. Mezitím se připraví nálev. Do hrnce se vlije voda a koření a přivede se k varu. Po jeho dosažení se přidá sůl a cukr. Roztok se vaří na mírném plamenu asi deset minut, poté se dá stranou a vlije ocet. Tímto nálevem se okurky zalijí, zavíčkují a otočí dnem vzhůru.

Zdroj: https://cookieandkate.com/best-pickles-recipe/
.

Doporučené články