Domácí sádlo s česnekem a kořením připravíme podle jednoduchého receptu

Milujete čerstvý chleba s křupavou kůrkou potřený domácím sádlem? Přesně tento typicky domácí pokrm nás ve vzpomínkách zavede do dětství, kdy nás takto rozmazlovaly naše babičky. Věděli jste, že si můžete sádlo vyrobit i doma, a to bez nutnosti speciálních znalostí? Podívejte se na postup, jak si domácí sádlo vyrobit v několika krocích.

Sádlo je nezbytné pro přípravu celé řady pokrmů

Sádlo je v naší kuchyni zakořeněno už dlouhá staletí. Často je spojováno s dětstvím, kdy nám ho babička natírala na krajíc chleba s čerstvou pažitkou. Ale také se přidává místo oleje na zpěnění cibulky při přípravě omáček i polévek. Jenže kupované sádlo není zdaleka tak dobré jako to domácí. Přitom připravit si vlastní domácí sádlo není vůbec těžké. Potěšte svůj mlsný jazýček a třeba udělejte svým dětem neobyčejnou večeři. Uvidíte, jak budou chtít přidat. Tomasz Strzelczyk, známý polský kuchař, má skvělý recept, jak si doma připravit to nejlepší sádlo.

Doporučený článek:  Na jemné a kypré pirohy stačí tři suroviny ve správném poměru
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na sádlo

Ingredience:

  • 2,5 kg sádla,
  • 5 stroužků česneku,
  • 5 bobkových listů,
  • 10 zrnek nového koření,
  • 5 lžiček sušené majoránky,
  • sůl.

Ze všeho nejdříve si nakrájejte sádlo na tenké nudličky. Umelte jej v mlýnku na maso za použití hrubého síta. K výrobě sádla by se měl používat pouze tvrdý vepřový tuk, nikoli lůj.

Na 2,5 kg sádla budete potřebovat 5 středně velkých sklenic. Do každé důkladně vyčištěné sklenice vložte jeden stroužek oloupaného a mírně prolisovaného česneku, jeden bobkový list a dvě zrnka nového koření.

Doporučený článek:  Cheesecake sestry Anastázie: božské spojení tvarohu a rozinek se rozplyne na jazyku

Mleté sádlo vložte do sklenic. Plňte asi do 3/4 výšky a jemně přitlačte. Přidejte majoránku a půl lžičky soli. Sklenici uzavřete víčkem s malým kouskem hliníkové fólie, umístěte na pečicí plech a vložte do trouby. Kuchař doporučuje dát na plech silikonovou kuchyňskou fólii, která sníží riziko prasknutí sklenic v důsledku vysoké teploty.

Plech se sklenicemi vložte do studené trouby. Až poté nastavte teplotu na 190 stupňů. Takto pečte asi hodinu a půl. Poté sklenice vyjměte z trouby, odstraňte z nich alobal a pevně uzavřete. Sklenice nechte zcela vychladnout. Sádlo za tuto dobu změní konzistenci. Stane se z něj bílá kaše, která je připravená k servírování.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=adcoFlotRgk
.

Doporučené články