Chutné nápady, jak zužitkovat maso z vývaru

Vývar patří mezi nejoblíbenější druhy polévek, které si vaříme hlavně na podzim a v zimě. Dokonale nás zahřeje a poskytne obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Jestli nechcete mít doma žádné zbytky a chcete zkusit něco nového, měli byste vyzkoušet recepty z masa z vývaru. Podělíme se s vámi hned o dva recepty z tohoto masa, kterým neodoláte.

Kuličky z kuřecího masa

Děláte-li kuřecí vývar, můžete využít maso na kuličky. Potřebujete asi 800 g masa, 75 ml olivového oleje, sůl, pepř, sladkou papriku, strouhanku, 2–3 stroužky lisovaného česneku, provensálské bylinky a muškátový oříšek. Maso namelte v mlýnku, přidejte všechny ostatní suroviny (kromě strouhanky) a důkladně promíchejte. Vytvarujte kuličky, obalte je ve strouhance a smažte z každé strany asi 6 minut. Podávat je můžete s brambory, hranolky nebo salátem.

Doporučený článek:  Při správném postupu si vařené brambory zachovají více vitamínů
Zdroj obrázku: Freepik

Guláš z vařeného masa

Vařené maso bude ideálním základem pro vynikající guláš. Potřebujete na něj maso z vývaru, zeleninu z vývaru, 1 hrnek vývaru, 1 cibuli, kousek pórku, 1 lžíci oleje, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci mouky, 250 ml smetany a koření podle chuti (sůl, pepř, bazalku, oregano).

V pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli nakrájenou najemno. Po chvíli přidejte maso a po pár minutách také rajčatový protlak, vývar a koření. Vše vařte 5 minut, zahustěte moukou a smetanou a znovu nechte vařit (minimálně 20 minut). Guláš můžete podávat s knedlíkem, brambory nebo těstovinami.

Doporučený článek:  Proteinový pudink zažene chutě na sladké a zároveň podpoří hubnutí

Nejlepší maso na vývar

Základem každého silného vývaru (kromě zeleninového) je maso. Použít můžete mnoho druhů masa, ale vždy by se mělo jednat o trochu tučnější část zvířete. Ideální jsou vepřové kosti, kuřecí skelet, stehna nebo křídla. V tuku se skrývá veškerá chuť, a proto se nebojte mastnějších kousků. Jestli chcete dosáhnout jedinečné chuti, použijte telecí maso nebo zvěřinu.

Zdroj: https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/hacks/recycling-broth-meat-a-how-to-guide
.

Doporučené články