Recept na bramborové krokety, který se těší oblibě už sto let

Krokety sice nepatří mezi nejpoužívanější oblohy k hlavnímu jídlu, ale jednou za čas proč si je nedopřát, když jsou tak chutné. Zapomeňte na klasické krokety, vyzkoušejte sto let starý recept, na kterém si rozhodně smlsnete.

Dlouhá tradice

Už ve starověkém Římě si lidé pochutnávali na kroketách. Tento název je odvozený z francouzského slova „croquer“, což znamená „kousat“. Poukazuje to na to, že konzumujeme kousky masa nebo zeleniny zabalené v palačinkovém těstíčku. Nejstarší dochovaný recept je z dob vlády Ludvíka XIV. ze sedmnáctého století. V té době byly palačinky plněny lanýži, masem a kostní dření. Během dalších let prošla receptura nejrůznějšími změnami. Dnes můžeme narazit na krokety plněné masovou nebo houbovou nádivkou.

Doporučený článek:  Léčivý lektvar, který vyžene nemoc z těla a nakopne imunitu: funguje lépe než drahé léky

Brambory jako tajná přísada

V roce 1913 vznikl jeden zvláštní recept, ke kterému se nyní vrací někteří kuchaři, a stal se z něj doslova hit. Krokety přichystané z brambor nejsou náročné, drahé a zpestří každý pokrm, kterého budou součástí. Tyto krokety jsou skvělou alternativou u jídel, u kterých nechcete stále dokola používat stejnou přílohu. Bramborové krokety potěší zejména krémovým, nadýchaným středem doplněným křupavou kůrkou. Krokety mohou být podávány k hlavnímu chodu nebo i samostatně společně s různými omáčkami.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké ingredience budete potřebovat?

  • 5–6 brambor,
  • 2 žloutky,
  • 1 vejce,
  • malé množství mléka a 2 lžíce másla,
  • mouku a strouhanku, sůl, pepř, muškátový oříšek, petržel, kopr nebo pažitku, volitelně česnek a cibuli,
  • olej nebo sádlo ke smažení.
Doporučený článek:  Rebarborový nápoj překvapí sladkokyselou chutí. Je skvělý do dezertu, koktejlů i samotný

Příprava

Začněte tím, že uvaříte brambory. Následně začněte mačkat až drtit a přidejte mléko s máslem. Šlehejte, dokud nevznikne hladké pyré, a odložte bokem, ať vychladne. Poté přidejte žloutky, koření a nasekané bylinky, popřípadě přidejte prolisovaný česnek a osmaženou cibuli. Důkladně vše promíchejte. Na pánvi rozehřejte tuk, z bramborové hmoty vytvořte válečky, které obalíte v mouce, vejci a strouhance. Nyní začněte smažit a hotové krokety dejte bokem na talíř obložený papírovými utěrkami, aby nasákly tuk.

Zdroj: https://www.grapevine-properties.com/lifestyle/2020/04/24/all-you-need-to-know-about-croquetas/
.

Doporučené články