Rajčata předchází zákeřným nemocem, připravit je lze na sto způsobů. Po ránu ale můžou uškodit

Kdo by nemiloval rajčata? Tato zelenina patří mezi celosvětově nejoblíbenější druhy, vyniká chutí i barvou a má všestranné použití do salátů, sendvičů, polévek a omáček. Rajčata jsou zdrojem blahodárných látek, které posilují obranyschopnost a jsou lékem na mnoho neduhů. Jsou však chvíle, kdy je lepší se konzumaci rajčat vyhnout. Zejména v ranních hodinách by se neměla rajčata jíst. Jaké jsou důvody pro vyškrtnutí těchto plodů z ranního jídelníčku?

Rajčata jako zdroj vitamínů a antioxidantů

Říká se, že stačí sníst jedno rajče denně, aby tělo neohrozily kardiovaskulární potíže, vysoký krevní tlak nebo špatný cholesterol. Je tomu rozhodně tak, protože rajčata obsahují celou škálu blahodárných látek včetně vitamínů A, C, K a B6, dále minerální prvky, jako jsou zinek, železo, draslík, mangan nebo měď. K tomu jsou tyto červené plody zdrojem betakarotenu a zejména lykopenu, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty, navíc po tepelné úpravě je ho v rajčatech ještě více.

Doporučený článek:  Domácí banánový chléb je ohromně jednoduchý, zdravý i výborný zároveň. Upečený je během chvíle
Zdroj obrázku: Freepik

Pro zdravé srdce i pro krásu

Proč ještě konzumovat rajčata každý den? Rozhodně kvůli jejich vlivu na srdce a cévní systém, protože obsažené látky snižují riziko infarktu a mrtvice, k tomu zabraňují rozvoji rakoviny. Antioxidanty likvidují volné radikály v těle, k tomu působí také na krásu, zejména oddalují proces stárnutí pokožky, k tomu navrací mládí, protože stimulují produkci kolagenu. Podle odborníků jsou rajčata vhodná i pro posílení zraku. Sáhnout by po nich měli také pacienti s trávicími potížemi, protože dodávají tolik potřebnou vlákninu, současně mají málo kalorií a jsou vhodná pro lidi na dietě i pro cukrovkáře.

Doporučený článek:  Zdravá večeře je nejlepším zakončením dne. Nevěřte mýtům a dopřejte svému tělu to nejlepší

Po ránu? Raději ne!

Rajčata jsou nadmíru zdravá, proč je tedy nezařazovat do jídelníčku v ranních hodinách? Po ranní konzumaci může dojít k překyselení žaludku, k pálení žáhy a nevolnosti. Tato zelenina kromě toho není vhodná pro pacienty s předepsanými antikoagulačními léky nebo pro anemiky, protože obsažený tanin snižuje absorpci železa. Omezit rajčata v ranních hodinách musí i lidé se zažívacími obtížemi, především při žaludečních vředech nebo při gastroezofageálním refluxu, kdy může dojít k podráždění stěn žaludku a k bolestem břicha.

Zdroj: https://www.edules.com/2022/05/22/eating-tomatoes-on-an-empty-stomach-in-the-morning-gives-amazing-benefits-know-10-big-benefits-of-eating-tomatoes/
.

Doporučené články