Treska překvapí delikátní chutí, kterou nepohrdnou ani odpůrci ryb. Její přínos pro zdraví je výjimečný

Ryby nepatří mezi nejoblíbenější jídla českých strávníků, jsou dokonce rodiny, kde se objevuje na stole pouze kapr jednou ročně během štědrovečerní hostiny. A právě kapr je často důvodem, proč lidé ryby odmítají, přitom existují druhy, které mají delikátní chuť a jsou plné bílkovin, jako je treska. Bílé maso je výtečným zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin, přitom výtečně chutná a je dobře stravitelné pro pacienty s gastrointestinálními onemocněními, pro děti i pro seniory. Proč ještě sáhnout po tresce?

Mořská ryba na evropských talířích

Je jednou z mála mořských ryb, které nehledě na svůj původ v Baltském moři jsou oblíbené ve většině evropských státech. Objevuje se ve Velké Británii v tradičních „fish and chips“, ale obdobně milují tresku konzumenti ve Francii, ve Španělsku nebo v Chorvatsku. A co víc, nejedná se o žádnou novinku, už na přelomu 10. a 11. století vyváželi sušené tresky do světa Vikingové. Dnes mají stejnou možnost i tuzemští spotřebitelé, protože se jedná o nejprodávanější rybu, která navíc netrpí na kontaminaci různými chemikáliemi včetně rtuti.

Doporučený článek:  Využijte pórek na maximum. Zelená část je ideální pro netradiční saláty i jako příloha k masu
Zdroj obrázku: Freepik

Ryba pro všechny

Mnohé mořské druhy jsou silně znečištěny těžkými kovy, u tresky toto neplatí a z toho důvodu se doporučuje nejen malým dětem nebo starším lidem s citlivějším trávením, ale též těhotným ženám, pro které je ryba důležitým zdrojem prospěšných látek. Treska má výhodu v chuti, protože její jemné maso potěší jazýčky vybíravých jedlíků, kteří rybí maso zarytě odmítají. Má bílé zabarvení a poměrně málo kostí, které lze snadno vyjmout. Nejčastěji se připravuje v páře nebo v troubě, oblíbená je také smažená.

Hodně bílkovin, málo kalorií

Proč sáhnout právě po tresce? Je skvělou alternativou ke sladkovodním rybám, ale též k drůbežímu nebo červenému masu. Její maso je nízkotučné a má málo kalorií, navíc obsahuje esenciální omega-3 mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém a snižují riziko aterosklerózy nebo vysokého krevního tlaku. Tresčí maso je zdrojem většiny endogenních kyselin, které podporují fungování těla. Konzumací tohoto druhu masa se přirozeně doplňují vitamíny A, D3 a B12, kromě toho také minerály, jako jsou selen a fosfor, které podporují fungování obranyschopnosti těla a hrají zásadní roli pro kosti a zuby.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cod
.

Doporučené články