Ryby nepatří mezi nejoblíbenější jídla českých strávníků, jsou dokonce rodiny, kde se objevuje na stole pouze kapr jednou ročně během štědrovečerní hostiny. A právě kapr je často důvodem, proč lidé ryby odmítají, přitom existují druhy, které mají delikátní chuť a jsou plné bílkovin, jako je treska. Bílé maso je výtečným zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin, přitom výtečně chutná a je dobře stravitelné pro pacienty s gastrointestinálními onemocněními, pro děti i pro seniory. Proč ještě sáhnout po tresce?
Mořská ryba na evropských talířích
Je jednou z mála mořských ryb, které nehledě na svůj původ v Baltském moři jsou oblíbené ve většině evropských státech. Objevuje se ve Velké Británii v tradičních „fish and chips“, ale obdobně milují tresku konzumenti ve Francii, ve Španělsku nebo v Chorvatsku. A co víc, nejedná se o žádnou novinku, už na přelomu 10. a 11. století vyváželi sušené tresky do světa Vikingové. Dnes mají stejnou možnost i tuzemští spotřebitelé, protože se jedná o nejprodávanější rybu, která navíc netrpí na kontaminaci různými chemikáliemi včetně rtuti.

Ryba pro všechny
Mnohé mořské druhy jsou silně znečištěny těžkými kovy, u tresky toto neplatí a z toho důvodu se doporučuje nejen malým dětem nebo starším lidem s citlivějším trávením, ale též těhotným ženám, pro které je ryba důležitým zdrojem prospěšných látek. Treska má výhodu v chuti, protože její jemné maso potěší jazýčky vybíravých jedlíků, kteří rybí maso zarytě odmítají. Má bílé zabarvení a poměrně málo kostí, které lze snadno vyjmout. Nejčastěji se připravuje v páře nebo v troubě, oblíbená je také smažená.
Hodně bílkovin, málo kalorií
Proč sáhnout právě po tresce? Je skvělou alternativou ke sladkovodním rybám, ale též k drůbežímu nebo červenému masu. Její maso je nízkotučné a má málo kalorií, navíc obsahuje esenciální omega-3 mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém a snižují riziko aterosklerózy nebo vysokého krevního tlaku. Tresčí maso je zdrojem většiny endogenních kyselin, které podporují fungování těla. Konzumací tohoto druhu masa se přirozeně doplňují vitamíny A, D3 a B12, kromě toho také minerály, jako jsou selen a fosfor, které podporují fungování obranyschopnosti těla a hrají zásadní roli pro kosti a zuby.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cod