Sladké chuti jahod se jen těžko odolává. Někdo na ně ovšem doplatí

Jahody chutnají úžasně se šlehačkou nebo cukrem. Mnoho z nás se na ně těší během celé zimy a nemůžeme se dočkat, až budou zralé. Pro většinu lidí se jedná o velmi zdravou svačinu a sladké ovoce, které si mohou bezstarostně dopřávat celé léto. Pro každého ale vhodné nejsou. Podívejme se, kdo by měl kvůli svému zdraví omezit konzumaci jahod na minimum.

Vitamínová bomba v jediném červeném plodu

Jahody jsou bohatým zdrojem živin, vitamínů a minerálů. Obsahují vitamíny A, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jahody jsou také cenným zdrojem vlákniny, která podporuje činnost střev, zrychluje metabolismus a pomáhá při hubnutí. Navíc podporuje pocit sytosti, takže i po pár jahodách budete příjemně sytí.

Doporučený článek:  Jedno jablko denně udrží celé tělo v kondici. Ne každému však prospěje

Jahody jsou také skvělým zdrojem vody a kyseliny listové. Působí i jako cholagogum, tedy zvyšují produkci žluči v těle. Obsahují také kvercetin a bromelain, které snižují riziko aterosklerózy a mají protirakovinné vlastnosti. Pravidelná konzumace jahod je pro většinu lidí velmi zdravá. Bohužel ne každý si je může vychutnávat v neomezeném množství. Pro koho nejsou nejlepší?

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl jíst jahody?

Jistě vás napadne, že jahody nesmí jíst jedinci, kteří jsou na ně alergičtí. Vyhýbat by se jim měli také lidé, kteří mají alergii na salicyláty, které jahody také obsahují. Alergici ale nejsou jediní, kdo by jahody neměli konzumovat. Pacienti se syndromem dráždivého tračníku a ulcerózní kolitidou by se jim měli vždy vyhýbat, protože mohou jejich trávicí systém rozdráždit.

Doporučený článek:  Dietolog boří největší mýty o hubnutí a zdravém stravování!

Pacienti, kteří užívají betablokátory, by měli být při konzumaci jahod také opatrní. Toto sladké ovoce obsahuje draslík a lidé užívající tyto léky se právě tomuto prvku musí vyhýbat. Jak je vidět, před konzumací jahod byste měli zvážit, jestli pro vás budou zdravé. Pokud nepatříte mezi výše uvedené skupiny lidí, můžete si je vychutnávat dosyta. Budou mít na vaše zdraví velmi pozitivní vliv.

Zdroj: https://www.livestrong.com/article/525609-health-risks-of-eating-blueberries-strawberries/, https://www.eatthis.com/secret-side-effects-eating-strawberries/, https://www.bensnaturalhealth.com/blog/general-health/foods-when-taking-beta-blockers/, https://www.webmd.com/allergies/salicylate-allergy, https://www.medicalnewstoday.com/articles/271285, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry, https://www.healthline.com/nutrition/foods/strawberries, https://cs.wikipedia.org/wiki/Jahoda, https://athenslab.gr/en/blog/food-intolerance-trophoscan/strawberries-health-benefits-and-risks-from-consuming-them
.

Doporučené články