Rajčata jsou zdravá, správné kombinace na talíři jsou důležité

Rajčata, zejména ta domácí, jsou skvělou zeleninou, kterou se vyplatí denně konzumovat. Jsou plná živin, které naše tělo potřebuje, a pokud máte vlastní na zahradě, vyplatí si z nich udělat také další produkty, jako je kečup. Rajčata, která máte na slunci a utrhnete si je sami, mají naprosto jinou chuť než zakoupená zelenina v obchodě.

Rajčata mají vysokou nutriční hodnotu

Rajčata se hodí konzumovat především v horkých dech. Uhasí žízeň, jsou důležitá také pro naše tělo, protože obsahují vitaminy a další látky, které potřebujeme. Podpoří například činnost srdce a hlavně v těchto letních dnech. Obsahují také draslík, zinek, kterým podpoříte imunitní systém. Mají také antioxidační vlastnosti, které zajistí, že se do těla nedostanou špatné látky.

Doporučený článek:  Svatomartinské slavnosti přináší každý rok tradiční hodování a zábavu

Rajčata můžete jíst syrová nebo si je tepelně upravovat. Jsou výborná také sušená nebo uvařená. Přidat je můžete do zeleninových salátů, ale dávejte pozor, abyste je nekombinovali s potravinami, které snižují jejich hodnotu. Obsahují lykopen, který neutralizuje toxické účinky volných radikálů. V kombinaci například s okurkami ale lykopen mizí.

Zdroj obrázku: Freepik

Produkty bohaté na železo nejsou vhodné

Rajčata byste neměli kombinovat s potravinami, které obsahují vysoké množství železa. Mezi takové patří švestky, jablka nebo rybíz. Samozřejmě jsou to druhy ovoce, které se k rajčatům příliš nehodí, ale i tak se mějte na pozoru. Lykopen a jeho vstřebávaní můžete urychlit například přidáním olivového oleje do salátů nebo pokrmu, který z rajčat připravujete.

Doporučený článek:  Drožďový nápoj je nejlepší recept pro krásnou pokožku. Ne vždy ale skutečně prospěje

A jak je to s okurkami? Mnoho lidí si saláty dělá právě s rajčaty a okurkami. Ty obsahují látku, která ničí vitamin C v rajčatech. Pokud si přidáte do salátu ještě další potraviny, nebude to samozřejmě tolik znát. Okurky si ale můžete pokapat citronem. Záleží pouze na vaší chuti, s čím budete rajčata jíst. V sendvičích je vidíme velmi často, ale mohou způsobit zdravotní komplikace.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587984/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-iron-rich-foods, https://www.nnc.gov.ph/regional-offices/mindanao/region-ix-zamboanga-peninsula/9867-do-cucumbers-and-tomatoes-get-along-well-together
.

Doporučené články