Rajčata jsou zdravá, správné kombinace na talíři jsou důležité

Rajčata, zejména ta domácí, jsou skvělou zeleninou, kterou se vyplatí denně konzumovat. Jsou plná živin, které naše tělo potřebuje, a pokud máte vlastní na zahradě, vyplatí si z nich udělat také další produkty, jako je kečup. Rajčata, která máte na slunci a utrhnete si je sami, mají naprosto jinou chuť než zakoupená zelenina v obchodě.

Rajčata mají vysokou nutriční hodnotu

Rajčata se hodí konzumovat především v horkých dech. Uhasí žízeň, jsou důležitá také pro naše tělo, protože obsahují vitaminy a další látky, které potřebujeme. Podpoří například činnost srdce a hlavně v těchto letních dnech. Obsahují také draslík, zinek, kterým podpoříte imunitní systém. Mají také antioxidační vlastnosti, které zajistí, že se do těla nedostanou špatné látky.

Doporučený článek:  Pravidelné pití čaje předchází propuknutí obávané nemoci. Výsledky odborné studie mluví jasně

Rajčata můžete jíst syrová nebo si je tepelně upravovat. Jsou výborná také sušená nebo uvařená. Přidat je můžete do zeleninových salátů, ale dávejte pozor, abyste je nekombinovali s potravinami, které snižují jejich hodnotu. Obsahují lykopen, který neutralizuje toxické účinky volných radikálů. V kombinaci například s okurkami ale lykopen mizí.

Zdroj obrázku: Freepik

Produkty bohaté na železo nejsou vhodné

Rajčata byste neměli kombinovat s potravinami, které obsahují vysoké množství železa. Mezi takové patří švestky, jablka nebo rybíz. Samozřejmě jsou to druhy ovoce, které se k rajčatům příliš nehodí, ale i tak se mějte na pozoru. Lykopen a jeho vstřebávaní můžete urychlit například přidáním olivového oleje do salátů nebo pokrmu, který z rajčat připravujete.

Doporučený článek:  Šťávy plné ovoce a zeleniny osvěží v horkém létě, k tomu udrží na uzdě obávaný cholesterol

A jak je to s okurkami? Mnoho lidí si saláty dělá právě s rajčaty a okurkami. Ty obsahují látku, která ničí vitamin C v rajčatech. Pokud si přidáte do salátu ještě další potraviny, nebude to samozřejmě tolik znát. Okurky si ale můžete pokapat citronem. Záleží pouze na vaší chuti, s čím budete rajčata jíst. V sendvičích je vidíme velmi často, ale mohou způsobit zdravotní komplikace.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587984/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.healthline.com/nutrition/healthy-iron-rich-foods, https://www.nnc.gov.ph/regional-offices/mindanao/region-ix-zamboanga-peninsula/9867-do-cucumbers-and-tomatoes-get-along-well-together
.

Doporučené články