Dnešní doba nabízí daleko více možností, než tomu bylo kdysi dávno. Od rozmanitého výběru v obchodech, pěstování až po objemné ledničky a mrazničky. Tyto spotřebiče pojmou velké množství potravin a právě zmrazování potravin bývá velice oblíbeným způsobem, jak uchovat potraviny. Tento způsob uskladnění potravin má výhodu v:
- zachování chuti,
- zachování vůně,
- zachování nutriční hodnoty.
Je potřeba si dávat ale pozor, ne všechny produkty lze zamrazit.
Sycené nápoje a potraviny bohaté na vodu
Rozhodně se vyvarujte skladování sycených nápojů s oxidem uhličitým. Zmrazení takových nápojů může způsobit explozi a následné poškození mrazničky. Pokud vám nápoje nevybuchnou, po rozmrazení chuť a konzistence nezůstanou stejné.
Mezi další potraviny, které se nehodí zamrazovat, patří ovoce a zelenina s velkým obsahem vody (okurky, meloun, hlávkový salát a kiwi). Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Proces zmrazení těchto produktů má za následek ztrátu pevnosti a změnu struktury.
Mléčné výrobky a výrobky ze škrobu
Mléčné výrobky, jakými jsou jogurt, tvaroh nebo majonéza, se během rozmrazení oddělí a stanou se vodnatými a tvrdé sýry křehčími.
Máte v plánu zamrazit uvařené brambory, rýži nebo těstoviny? Tak to v žádném případě nezkoušejte, po rozmrazení budou měkké, kašovité, a tudíž nevhodné ke konzumaci. To platí i v případě, že plánujete zmrazit polévku, která obsahuje brambory nebo těstoviny, třeba nudle.
Vejce a produkty již jednou zmrazené
Na mrazení vajec panují různé názory. Nesmíte zapomínat, že vejcím může prasknout po zmrazení skořápka. Jestli už se rozhodnete ke zmrazení vajec, pak pouze syrové, jelikož vařené získají gumovou konzistenci.
Tady je potřeba dávat největší pozor! Potraviny jednou zmrazené už podruhé nezamrazujte. Můžete dopadnout špatně, protože vám bude hrozit otrava. Jediným řešením je tepelná úprava po prvním rozmrazení a poté následné opětovné zamrazení.
Zdroj: https://www.thejakartapost.com/life/2019/06/03/foods-you-should-not-store-in-freezer.html