Umělá sladidla mají nahradit nezdravý cukr, ve skutečnosti mohou škodit ještě víc

Tyto výrobky, které se používají již léta, mají být zdravou náhražkou cukru. Výzkum bohužel ukazuje, že to není tak docela pravda. Výsledky dokonce říkají, že umělá sladidla jsou zodpovědná za nebezpečné nemoci včetně infarktu a mrtvice.

Výsledky výzkumu

Výzkumníci použili údaje od 103 388 účastníků online studie, aby analyzovali souvislost umělých sladidel s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Zkoumána byla sladidla ze všech potravinových zdrojů, jako jsou mléčné výrobky nebo nápoje. Výsledky nenechávají nikoho na pochybách. Sladidla významně zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mladí lidé jsou nejzranitelnější, protože jak ukázala studie, konzumují nejvíce umělých sladidel.

Doporučený článek:  Podložka pod baleným masem má hned tři funkce. Díky ní maso rádi koupíme a sníme

Společným znakem těchto osob byl také vyšší index tělesné hmotnosti, nízká fyzická aktivita a kouření. Měli také nižší celkový příjem energie, nasycených a polynenasycených tuků, vlákniny, sacharidů, ovoce a zeleniny. Aspartam, který se nachází v umělých sladidlech, pravděpodobně způsobuje cerebrovaskulární onemocnění a acesulfam draselný a sukralóza vedou k ischemické chorobě srdeční.

Zdroj obrázku: Freepik

Omezte příjem cukru

Vědci, odborníci na výživu a lékaři již léta varují před nadměrnou konzumací cukru. Není divu, protože kromě obezity nebo cukrovky je zodpovědný také za srdeční choroby a aterosklerózu. Alternativou nezdravého cukru by měla být nekalorická, nebo alespoň málo kalorická sladidla přidávaná do dietních výrobků, svačin a hotových jídel. Již několik let jsou velmi oblíbená, protože móda zdravého životního stylu, štíhlé postavy a vypracovaných těl je stále populárnější.

Doporučený článek:  Zkažené nakládané okurky poznáme podle vůně i barvy

Nejnovější objev francouzských vědců bohužel nenechává nikoho na pochybách, že umělá sladidla nejsou tak zdravá a bezpečná, jak se dosud myslelo. Umělá sladidla se přidávají hlavně do dietních svačinek, vysoce zpracovaných potravin, nízkokalorických nápojů nebo hotových jídel. Takové potraviny jsou velmi oblíbené a dávají nám pocit, že to, co jíme, je zdravé. Tým francouzských vědců však prokázal, že bychom je měli konzumovat s mírou.

Zdroj: https://www.eurekalert.org/news-releases/963879, https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar, https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-sucralose, https://killcliff.com/blogs/drinkhole-digest/the-dangers-of-acesulfame-potassium-ace-k, https://usrtk.org/sweeteners/aspartame_health_risks/, https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204, https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/, https://www.eatthis.com/news-alternative-sweeteners-myths/
.

Doporučené články