Nadbytek soli ve stravě lze snížit postupným ubíráním v připravovaných pokrmech

Bez tohoto doplňku si mnoho lidí neumí představit život. Podle Světové zdravotnické organizace způsobuje hypertenzi a kardiovaskulární choroby. Určitě je třeba omezit příjem této látky, protože nadměrná konzumace je škodlivá.

Předávkování vede k infarktu

Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli konzumovat pouze pět gramů této látky denně. Nebo jednu plochou čajovou lžičku. Mezitím, jak ukazuje výzkum WHO, lidstvo každý den dvakrát nebo třikrát překračuje doporučenou dávku. Předávkování touto látkou způsobuje poškození krevních cév a ledvin, vede k hypertenzi, která je spojena s vysokým rizikem srdečních chorob, a to především mrtvice a infarktu.

Doporučený článek:  Artyčok vnese do kuchyně závan Středomoří. Zázračně působí na zdraví i krásu

WHO bije na poplach a dělá vše pro to, aby přesvědčila globální populaci k menší konzumaci. Poškozené krevní cévy a ledviny, hypertenze, mozková příhoda, infarkt, to všechno jsou vážné problémy. Je proto čas odhalit, která látka může tak nepříznivě ovlivnit naše tělo, pokud pravidelně překračujeme doporučenou dávku. Všechny tyto následky, které jsou nebezpečné pro zdraví a život, způsobuje nadbytek soli.

Zdroj obrázku: Freepik

Přestaňte solit

Nedávný vědecký výzkum ukazuje, že ačkoli nadbytečná sůl je pro naše tělo nezdravá, stále bychom neměli zcela vyloučit chlorid sodný ze své stravy (kromě pacientů, kterým to lékař doporučí). V případě zdravého člověka se to nijak neliší, tady byste neměli jít do extrému. Sůl přidaná do polévky zvyšuje její chuť, vyplatí se však zvážit, zda určitě potřebujeme jídlo tak osolit.

Doporučený článek:  V horkém létě osvěží nejlépe šťavnatý meloun. Zdravá je sladká dužina i černá semínka

Dobrým nápadem je postupně snižovat množství soli, které přidáváme do jídel. Díky tomu si naše chuťové pohárky nevšimnou rozdílu a v nejbližších měsících snížíme spotřebu chloridu sodného.

Zdroj: https://www.who.int/westernpacific/news/item/25-09-2014-who-warns-against-the-dangers-of-excessive-salt-consumption, https://news.un.org/en/story/2023/03/1134372, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/, https://www.cdc.gov/heartdisease/sodium.htm, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/tips-for-a-lower-salt-diet/
.

Doporučené články