Cenné vlastnosti quinoy jsou známé již tisíce let. To, jak moc je tato rostlina zdravá, věděli již staří Inkové. V Evropě se quinoa nedávno dostala do povědomí, a proto je dobré ji zařadit do stravy. Obsahuje zdravé rostlinné bílkoviny a mnoho vitamínů a to je jen začátek jejích výhod.
Neznámá quinoa
Quinoa se také nazývá peruánská rýže a matka všech obilovin. Drobná zrna quinoy se podobají rýži nebo ovesným vločkám. Je to jednoletá rostlina pocházející z Jižní Ameriky, quinoa miluje vysoké teploty a neroste v našem klimatu. Vědci tvrdí, že jde o jednu z nejstarších rostlin na světě. Má všestranné použití a oplývá bohatostí živin a účinky na zdraví. Z tohoto důvodu je quinoa je řazena mezi superpotraviny.
V jedné sklenici vařené quinoy o hmotnosti 185 g je asi 220 kcal. Není to moc, proto se quinoa považuje za superpotravinu vhodnou pro lidi, kteří pečují svou o linii. Glykemický index je také překvapivě nízký. IG je pouze 35 pro vařená zrna, a proto diabetici, lidé s inzulínovou rezistencí nebo obezitou by měli sahat po quinoi. Pravidelně konzumovaná quinoa pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi, zasytí na delší čas a potlačuje chuť na sladké.
Pokladnice vitamínů
Výše popsaná kalorická hodnota se skládá z mnoha živin. Ve 185 g gramech najdeme mimo jiné 39 g komplexních uhlohydrátů (včetně až 5 g vlákniny), dále 8 g proteinu, 4 g tuku, kyselinu listovou, vitamín E a vitamín B6. Quinoa také obsahuje všechny aminokyseliny a minerály potřebné pro tělo, jako jsou hořčík, fosfor, mangan, měď, železo, draslík, zinek, selen a vápník.
Má protizánětlivé vlastnosti. Mělo by se však pamatovat na to, že může také přispět ke snížení srážlivosti krve a zabránění absorpce určitých látek. Tento problém lze do jisté míry eliminovat důkladným opláchnutím quinoy před vařením. Naštěstí živiny mají z větší části velmi příznivý vliv na tělo. Obsahuje flavonoidy s antioxidační, protizánětlivou, a dokonce protirakovinnou aktivitou.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/, https://www.britannica.com/plant/quinoa, https://www.eatingwell.com/article/8068328/is-quinoa-good-for-you/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/274745, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175902/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071196/