Pro krásu i zdraví, jsou nabitější vitamíny než doplňky stravy. Přesto nejsou papriky vhodné pro každého

Pečené i plněné, syrové v salátu i na obložených chlebíčcích… Papriky rozhodně patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Pocházejí ze Střední Ameriky a do Evropy se dostaly během kolumbovských výprav. Dnes existuje více než 40 druhů, přičemž existují různě barevné a odlišují se tvarem i velikostí. Nehledě na to jsou plné významných látek, které pomáhají při kardiovaskulárních potížích nebo podporují obranyschopnost. Obsažené látky jsou zdraví prospěšné, ale přece jen existují skupiny konzumentů, pro které nejsou papriky vhodné.

Papriky namísto vitamínových pilulek z lékárny

Proč doplňovat vitamíny pomocí drahých přípravků z lékárny, když stejnou službu udělají papriky, které jsou zásobárnou vitamínů, minerálů a antioxidantů, k tomu výtečně chutnají? A nejen to, paprika se používá ve formě sušeného prášku při vaření, protože zlepšuje chuť a stimuluje trávení. Papriky obsahují především vitamín C. Céčka mají tolik, že i citrony mohou závidět, a už jedna paprika doplní požadovanou denní dávku. Dále jsou významné množstvím vitamínů A, E a skupiny B, současně minerálů, jako jsou draslík, fosfor, železo nebo hořčík. Tím výčet stále nekončí.

Zdroj obrázku: Freepik

Antioxidanty pro vitalitu a mládí

Mezi obsažené blahodárné látky patří též antioxidanty, které chrání před volnými radikály a snižují riziko onemocnění rakovinou, ale mají vliv i na pokožku. Zlepšují její elasticitu a napomáhají k vitalitě a k regeneraci kůže. Vzhledem k tomu, že si tento druh zeleniny uchovává své vlastnosti po tepelné úpravě, můžou se konzumovat denně. Čerstvé papriky do salátu, na sendvič nebo jako osvěžující tyčinky, vařené v omáčce nebo plněné, pečené spolu s masem – možností, jak je zařadit do stravy, je mnoho. Přes své benefity však nejsou vhodné pro každého.

Ublížit můžou lidem s autoimunitními onemocněními

Zdravé za všech okolností? Ne tak docela, jsou skupiny pacientů, které musí tuto zeleninu vyřadit ze své stravy, především mohou mít potíže lidé s trávicími onemocněními. Papriky se totiž hůře tráví, k tomu obsažené alkaloidy a lektiny dráždí sliznice. To je důvod, proč nejsou vhodné ani pro pacienty s Crohnovou chorobou nebo s jinými autoimunitními onemocněními. Papriky obsahují také kalcitriol, steroidní hormon, který může škodit pacientům s ledvinovými potížemi. Pozor si musí dát i lidé s artrózou či revmatem, pacienti s hemoroidy nebo ti, co prodělali v poslední době chirurgický zákrok v ústní dutině nebo trpí na vředy.

Zdroj: https://www.verywellfit.com/paprika-benefits-side-effects-and-preparations-5093787
.

Doporučené články