Vědci definovali dietu dlouhověkosti. Správný jídelníček je vhodné nakombinovat s pravidelnými půsty

Otázka ohledně stravování a jeho vlivu na náš věk provází vědce již mnoho let. Výsledky mnoha studií o dietách a o tom, jak ovlivňují zdraví, zahrnují mnohé aspekty. Například složení potravin, příjem kalorií nebo frekvence konzumace jídel a přestávek mezi nimi.

Vývoj diety pro dlouhověkost

Profesor Valter Longo a profesor Rozalyn Anderson analyzovali dostupné studie výživy, od laboratorních studií na zvířatech až po epidemiologické studie na lidských populacích a zkombinovali je s vlastními studiemi o živinách a stárnutí, aby dokázali vytvořit co nejpravděpodobnější obraz o stravě, která zajišťuje zdravý život. Zařadili do výzkumu také populární diety, včetně ketogenní stravy, vegetariánství, veganství, středomořské stravy nebo i přerušovaného půstu. Rovněž byly zohledněny rizikové faktory jako hladina inzulínu nebo cholesterolu.

Dietu popisují jako vícepilířový přístup, který bere v úvahu složení jídla, příjem kalorií a také frekvenci a načasování spotřeby. Odborníci uvádějí, že klíčovými vlastnostmi optimální stravy se zdají mírné, nebo dokonce vysoké příjmy sacharidů a dostatečné množství bílkovin získaných hlavně z rostlinných zdrojů a přiměřené hladiny rostlinných tuků.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy je nejlepší konzumovat jídlo

Podle odborníků by bylo nejlepší, kdyby se všechna jídla během dne snědla do 11–‍12 hodin, což by umožnilo denní období půstu a pětidenní cyklus půstu, nebo strava, která zahrnuje půst každé 3–4 měsíce. To by pomohlo snížit inzulínovou rezistenci, snížit krevní tlak a ovlivnit další rizikové faktory. Profesoři jmenovali také nejvhodnější produkty, po kterých bychom měli sahat. Určitě by v našem jídelníčku mělo být mnoho luštěnin, celozrnných výrobků a zeleniny. Některé ryby, žádné červené maso nebo masné polotovary a velmi málo bílého masa.

Tato dieta velmi připomíná středomořskou stravu. Právě v Itálii žije mnoho lidí, kteří mají 100 let nebo více. Jejich strava je bohatá především na zeleninu a ryby a je chudší na bílkoviny. Profesor Longo však zdůrazňuje, že dieta dlouhověkosti doporučuje omezení příjmu potravy na 12 hodin a dodržování několika krátkých období půstu každý rok. Samozřejmě že tato dieta by se měla přizpůsobit věku, pohlaví, zdravotnímu stavu nebo genetické struktuře osoby.

Zdroj: https://www.denverhealthmedicalplan.org/blog/10-best-foods-longevity
.

Doporučené články