Léto se blíží. Před první grilovačkou je důležité postarat se o samotný gril

S teplými dny začíná grilovací sezóna, na kterou spousta lidí už netrpělivě čeká. Je to čas dobrého jídla a pití a přátelského posezení ve společnosti blízkých lidí. K tomuto účelu je třeba mít k dispozici vhodný gril. Nejčastěji se používá ten na dřevěné uhlí. Jestliže jste ho v loňském roce zapomněli dobře vyčistit, nastala vhodná doba na to, abyste to napravili. Jakým způsobem to zvládnout?

Čistota je základ

Gril pro grilování je třeba udržovat v čistém stavu. Během používání se na něm hromadí tuk a různé nečistoty. Ty mohou být zdrojem zažívacích problémů, pokud byste je neodstranili. O to určitě nestojíte, protože by to pokazilo celé grilování. A to si chcete užít v pohodě, a ne někde na lékařské pohotovosti.

Doporučený článek:  Úroda podzimní zeleniny je vhodná ke konzervaci. V zimě pak přijde k chuti

Připravte si domácí čisticí pastu

Nejlepší je vyčistit gril co nejdříve potom, co jste ho naposledy používali. Samozřejmě ho musíte nejprve nechat vychladnout. Ale i když si čištění necháte na později, lze k tomuto účelu použít domácí pastu, kterou vyrobíte z jedlé sody a peroxidu vodíku. Smícháte je dohromady, aby vám vznikla hustší směs. Nanesete ji na gril a necháte působit alespoň půl hodiny. Pasta by měla pomoct odstranit usazenou nečistotu, kterou pak jen kartáčkem dáte pryč a teplou vodou pastu smyjete.

Doporučený článek:  Spotřebu lednice sníží její správné používání i umístění v kuchyni
Zdroj obrázku: Freepik

Ocet a tekuté mýdlo

Kromě výše uvedené jedlé sody je možné vyzkoušet ocet smíchaný s vlažnou vodou a trochou tekutého prostředku na mytí nádobí. Ocet totiž odstraňuje vodní kámen a pomáhá neutralizovat nepříjemné pachy. Octovou směsí potřete gril a necháte třicet minut působit. Potom ji spláchnete teplou vodou a gril do sucha vytřete čistým hadříkem.

Pro čištění roštu je také možné použít alobal a sůl. Vezmete hliníkovou fólii ve velikost roštu, položíte ji na stůl, posypete solí a položíte na ni rošt. Pak ho posypete ještě várkou soli a dáte do předehřáté trouby. Nechte deset minut působit a vypněte ji. Můžete pozorovat, jak sůl postupně hnědne a špína se rozpouští. Rošt po vychladnutí stačí otřít čistým hadříkem.

Zdroj: https://www.nbcnews.com/better/pop-culture/better-way-clean-your-bbq-grill-ncna885801
.

Doporučené články