Léto se blíží. Před první grilovačkou je důležité postarat se o samotný gril

S teplými dny začíná grilovací sezóna, na kterou spousta lidí už netrpělivě čeká. Je to čas dobrého jídla a pití a přátelského posezení ve společnosti blízkých lidí. K tomuto účelu je třeba mít k dispozici vhodný gril. Nejčastěji se používá ten na dřevěné uhlí. Jestliže jste ho v loňském roce zapomněli dobře vyčistit, nastala vhodná doba na to, abyste to napravili. Jakým způsobem to zvládnout?

Čistota je základ

Gril pro grilování je třeba udržovat v čistém stavu. Během používání se na něm hromadí tuk a různé nečistoty. Ty mohou být zdrojem zažívacích problémů, pokud byste je neodstranili. O to určitě nestojíte, protože by to pokazilo celé grilování. A to si chcete užít v pohodě, a ne někde na lékařské pohotovosti.

Doporučený článek:  Vegetariánský styl se nevyhýbá ani psím miskám. Veterináři před touto stravou varují

Připravte si domácí čisticí pastu

Nejlepší je vyčistit gril co nejdříve potom, co jste ho naposledy používali. Samozřejmě ho musíte nejprve nechat vychladnout. Ale i když si čištění necháte na později, lze k tomuto účelu použít domácí pastu, kterou vyrobíte z jedlé sody a peroxidu vodíku. Smícháte je dohromady, aby vám vznikla hustší směs. Nanesete ji na gril a necháte působit alespoň půl hodiny. Pasta by měla pomoct odstranit usazenou nečistotu, kterou pak jen kartáčkem dáte pryč a teplou vodou pastu smyjete.

Doporučený článek:  Základem dobrého boršče je vždy řepa. Jediná chyba může celou polévku úplně zkazit
Zdroj obrázku: Freepik

Ocet a tekuté mýdlo

Kromě výše uvedené jedlé sody je možné vyzkoušet ocet smíchaný s vlažnou vodou a trochou tekutého prostředku na mytí nádobí. Ocet totiž odstraňuje vodní kámen a pomáhá neutralizovat nepříjemné pachy. Octovou směsí potřete gril a necháte třicet minut působit. Potom ji spláchnete teplou vodou a gril do sucha vytřete čistým hadříkem.

Pro čištění roštu je také možné použít alobal a sůl. Vezmete hliníkovou fólii ve velikost roštu, položíte ji na stůl, posypete solí a položíte na ni rošt. Pak ho posypete ještě várkou soli a dáte do předehřáté trouby. Nechte deset minut působit a vypněte ji. Můžete pozorovat, jak sůl postupně hnědne a špína se rozpouští. Rošt po vychladnutí stačí otřít čistým hadříkem.

Zdroj: https://www.nbcnews.com/better/pop-culture/better-way-clean-your-bbq-grill-ncna885801
.

Doporučené články