Příprava všeho potřebného předem je klíčem k efektivnímu a pohodovému vaření

Vaření není zase tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Jistě, je zapotřebí určitá zručnost a zkušenosti, ale i bez nich zvládnete uvařit základní jídla. Chce to mít k ruce kvalitní kuchařský předpis a předem si připravit všechny ingredience.

Nachystejte si vhodný recept na přípravu pokrmu

Představte si, že jste ještě nikdy nic nevařili, nebo maximálně čaj či vejce natvrdo. Pak se rozhodnete si udělat radost a připravit si složitější jídlo – třeba na oběd nebo teplou večeři.

Když se vám podaří najít vhodný kuchařský recept, tak dalším krokem bude obstarání všeho, co je v něm uvedené.

Opravdu nemá cenu začít vařit dříve, než máte vše vyložené na stole. Minimálně u začátečníků je dost podstatná záležitost.

Některé ingredience lze i zaměnit

Jestliže máte v receptu napsáno, že byste měli použít například slunečnicový olej, nic se nestane, když dáte řepkový. Kvalitativně jsou na tom oba oleje podobně. Máslo lze v cukroví nahradit Herou. Při vaření polévky, máte-li napsáno použití kořenové zeleniny, tak klidně dejte jen mrkev a celer či samotnou mrkev.

Doporučený článek:  Dýně je jako stvořená pro kulinářské umění. Každý druh nabízí jiné možnosti zpracování

Cibuli lze nahradit pórkem a polévka bude chutnat zase jinak. I mistři kuchaři často experimentují. Jistě, když se teprve učíte vařit, je to těžší, ale postupem času se to také naučíte.

Vše si předem odvažte

Máte-li v kuchařském receptu napsané určité množství určité potraviny, tak si dopředu odvažte na váze, případně odměrkou, jedná-li se o tekuté ingredience. Jakmile budete mít všechno nachystané, můžete se pustit do díla. Tento postup práce vám činnost velmi usnadní.

Jestliže byste si již pustili sporák, aniž byste měli po ruce vše připravené, budete nervózní z toho, že třeba zrovna nemůžete nic potřebného najít. I při vaření je nutné pracovat účelně a s minimem časových ztrát. V některých případech je nutné, aby ingredience měly stejnou pokojovou teplotu, aby se dílo podařilo. Platí to především při přípravě krémů do cukroví.

Doporučený článek:  Čerstvost vejce ověří malý test, mnohé prozradí také vůně a barva
Zdroj obrázku: Freepik

Využití zbytkového tepla: Jak dokončit vaření s vypnutým plamenem?

Jestliže doma ve své kuchyni vaříte na elektrické sporáku, samostatně stojícím či vestavném, tak můžete využívat zbytkové teplo jeho plotýnek nebo varné desky. Pojďme si vysvětlit, co tento fakt znamená z hlediska vaření a z pohledu úspory elektrické energie i času.

Nachystejte si ingredience předem

Při vaření na elektrickém sporáku se vyplatí si všechny součásti receptu připravit předem, abyste pak neztráceli zbytečně čas a energii, když by varná deska nebo plotýnka hřály bez užitku. Nebudete pak nervózní, když nebude moct něco najít. Tím také přispějete k urychlení vaření jídla.

Naučte se sporák používat ekonomicky

I když je elektrický sporák žroutem elektrické energie, tak lze ji účinným postupem značně ušetřit, a tím zlepšit vaše rodinné finance. Základem je, že varnou desku nebo plotýnku nenecháte rozehřátou bez toho, aniž byste na ni nepoložili hrnec nebo kastrol s připravovaným jídlem. Nebudete přece zbytečně topit. Při vaření používejte pokličku, abyste urychlili var.

Doporučený článek:  Málokdo umí uvařit čaj skutečně dobře. Zbytečně tak přichází o jeho úžasné aroma i chuť

Menší nádoby, méně vody, nižší teplota

Dusíte-li maso či vaříte-li polévku, nemusíte používat ten nejvyšší stupeň. I na menším ohni jídlo v pohodě uvaříte, a ještě i ušetříte za energii. Na malé porce si berte menší kastroly a hrnce, abyste zbytečně neohřívali velký prostor. Na těstoviny, brambory či zeleninu můžete použít vody tak akorát, není nutné je vařit ve velkém množství.

Využívejte zbytkové teplo

Plotýnka nebo varná deska elektrického sporáku má tu výhodu, že po vypnutí má v sobě ještě zbytkové teplo. Když ho budete využívat, můžete ušetřit značnou část elektrické energie. Klidně vypněte polévku či brambory o něco dříve, ony se díky zbytkovému teplu dovaří. To samé platí i pro vaření zeleniny. Pokud to budete praktikovat pravidelně, tak nakonec budete mile překvapeni, kolik financí takto uspoříte.

Zdroj: https://www.johnsoulesfoods.com/blog/cooking-tips-for-beginners/
.

Doporučené články