Sušené ovoce je ideální mlsání na celou zimu. Nachystat lze různé druhy, postup je snadný

Sušení ovoce a zeleniny je jedním z nejstarších způsobů konzervace. Samozřejmě za předpokladu, že ho provádíme správně. Spočívá v odstranění vody odpařováním, čímž se prodlužuje trvanlivost potravin, výrazně se zpomaluje růst plísní a mikrobů a nedochází ke kažení. Navíc se sušené potraviny mnohem lépe skladují.

Jak správně sušit?

Sušení nesmí předcházet tepelná úprava. Plody je nutné umýt v teplé vodě, a pokud je slupka příliš tvrdá, blanšírovat. Musíme se také zbavit semen a nakrájet plody na tenké plátky. Sušit se dá ve speciální sušičce, kdy nakrájené plody rovnoměrně rozmístíme na mřížku, aby se nepřekrývaly. Nejníže položené potraviny by měly schnout nejrychleji. Sušení měkkého ovoce může trvat 8 až 16 hodin při teplotě 60 °C.

Doporučený článek:  Zbytky potravin lze dobře zužitkovat v kuchyni i na zahradě

Ovoce a zeleninu můžeme sušit i v horkovzdušné troubě. Plody se nesmí vzájemně dotýkat a trouba by měla být vyhřátá na 50 až 70 °C. Někdo doporučuje nechat dvířka trouby mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Ovoce je dobré dát na rošt, aby na něj vzduch působil ze všech stran. Doba sušení závisí na druhu a tloušťce, menší plody uschnou asi za 3 hodiny, větší za 10.

Zdroj obrázku: Freepik

Které plody byste si měli nasušit na zimu?

Sušené ovoce je kaloričtější než čerstvě sklizené, ale je zdrojem zdravých cukrů a prospěšných živin. Nejzdravější jsou sušené švestky, které jsou plné vlákniny, vitamínů a minerálů. Sušené brusinky obsahují vitamíny A, E, B a C, sušená kustovnice čínská je bohatá na vitamín A, B a C a také na vlákninu, lutein, železo, selen a zinek.

Doporučený článek:  Křupavé hranolky zajistí správná teplota oleje a dobře vybrané brambory

Co se týče zeleniny, nejzdravější je sušený celer, který má nízký glykemický index a obsahuje vitamín A, B, C a PP. Je zdrojem kyseliny listové. Sušená mrkev obsahuje betakaroten a vitamín A. Sušená cibule je zdrojem vlákniny, vitamínu A, B a C. Naopak by se neměly sušit citrusové plody a zelenina, která se nedoporučuje konzumovat syrová, protože by mohla být zdraví škodlivá.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-dry-fruit
.

Doporučené články