Při správném usušení si houby uchovají svou chuť i vůni

Jen málokterá záliba je mezi Čechy tak rozšířená jako sběr hub. Touhle vášní jsme ostatně proslulí v zahraničí, kde se podivují třeba tomu, že v sezoně je u nás dostupná online i telefonická mykologická poradna. I přesto se však každoročně někteří Češi houbami otráví, naštěstí však jde ve většině případů o otravu houbami nejedlými, nikoli prudce jedovatými, a tak je následkem většinou jen břichabol nebo zažívací potíže a bolest hlavy. Tento článek ale není o tom, jak poznat houby jedlé od nejedlých. Namísto toho vám poradíme, jak houby správně a šetrně sušit, aby vám dlouho vydržely a také abyste v nich pokud možno zachovali všechny důležité látky a minerály. Nehledě na chuť, pochopitelně.

Doporučený článek:  Čistá lednice je základem celé kuchyně. Se správnými prostředky je její umytí hračka

Sušené, nebo mražené?

Nejprve se ale zamysleme nad tím, proč je houby lepší sušit než zamrazovat. Pokud nemáte k dispozici opravdu profesionální vybavení, ve kterém dokážete potraviny včetně hub šokově hluboko zmrazit, je tento proces velmi nešetrný. A to nejen ke struktuře houby jako takové, utrpí také chuťové vlastnosti. A tak přestože i v domácím mrazáku zmražené houby dlouho vydrží, mykologové jejich zamrazování nedoporučují a preferují šetrné sušení.

Zdroj obrázku: Freepik

Čistota na prvním místě

Při přípravě hub na sušení je v první řadě třeba hledět na hygienu. Houby očistěte navlhčeným hadrem a pak je dobře umytým a nejlépe i vyvařeným nožem nakrájejte na tenké plátky. Malé houby, typicky třeba klouzky, je sice možné sušit i v celku, ale opět se to nedoporučuje. Mohou v nich být červi, a tak je lepší i tyto houby minimálně rozpůlit.

Doporučený článek:  Kůra z citrusů dodá dezertům nezaměnitelné aroma, ale také škodlivé látky. Pouhé umytí nestačí

Sušička nebo trouba

Na sušení hub, ale třeba i ovoce je nejlepší sušička, kterou dnes běžně koupíte v každém obchodě s domácími potřebami. Také jednotlivé pláty sušičky je dobré před použitím vyvařit, aby byly sterilní. Nemáte-li k dispozici sušičku, skvělou alternativou je horkovzdušná trouba. Ta by měla být puštěná na teplotu kolem 80 °C, aby se voda sice odpařovala, ale nezačala vřít.

Zdroj: https://apps.chhs.colostate.edu/preservesmart/produce/drying/mushrooms/
.

Doporučené články