I když se po konzumaci česneku z úst line nepříjemný zápach, během nemoci by nám to nemělo vadit. Velmi důležité je zaměřit se na jeho silné antibakteriální účinky během nachlazení nebo chřipky. Česnek má antibakteriální účinky, tlumí záněty, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak, a dokonce i špatný cholesterol.
Skvělý spojenec
Česnek je probiotická potravina, kterou střeva milují, jak říká Amanda Saucedová, dietoložka z organizace Well & Good. Udržování rovnováhy zdravých střevních bakterií je pro dobré zdraví zásadní, protože střevní mikrobi hrají roli v trávení, imunitě, a dokonce souvisí se zdravím mozku. Přínosy konzumace česneku jsou obrovské, ale podle Amandy Saucedové je třeba věnovat pozornost tomu, jak ho přidáváme do jídel.
Abyste plně využili zdravé síly ukryté ve stroužcích česneku, měli byste je co nejvíce rozdrtit – nasekat, rozdrtit nebo rozmačkat. Drcením česneku se aktivuje enzym alináza, který je v něm přítomen, a při této operaci produkujeme alicin, vysvětluje dále dietoložka. Dodává, že právě tento proces způsobuje, že česnek působí protizánětlivě. Alicin je sloučenina bohatá na antioxidanty, která snižuje záněty a posiluje imunitní systém.
Nezbytný odpočinek
Tímto však vše nekončí. Saucedová doporučuje nechat česnek po nakrájení 5 až 10 minut odležet a poté jej přidat do vařeného pokrmu. Pokud necháte česnek odpočívat, uvolní se více alicinu. Vyplatí se to udělat, protože část tohoto cenného enzymu během vaření mizí. Určitě jste si všimli, že pokud přidáte česnek do jídla na začátku vaření, mnohokrát jeho chuť jednoduše zmizí. Proto je lepší přidávat česnek až ke konci při dochucování.
Někteří lidé dokonce dávají přednost přidávání syrového česneku přímo do hotového pokrmu. Takto můžete při podávání hotového pokrmu na stůl jednoduše položit trochu rozdrceného česneku. V chřipkovém období se doporučuje jíst jeden stroužek česneku denně. Doporučuje se konzumovat ho ráno na lačný žaludek. Lidé s citlivým žaludkem by však měli být opatrní, protože česnek může být poměrně agresivní.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6454914/, https://www.linkedin.com/in/amanda-sauceda-a8246b14, https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-allicin-88606, https://www.wellandgood.com/garlic-cooking-tip/, https://food.ndtv.com/food-drinks/heres-why-you-should-start-your-day-with-raw-garlic-and-water-1832623