Kambala patří mezi méně známé druhy ryb, o to cennější je

Chystáte se na dovolenou do Polska nebo do Pobaltí? Určitě narazíte v restauraci na pokrm z kambaly. Polské restaurace nabízí mnoho druhů mořských ryb. Kromě zmiňované kambaly můžete ochutnat také platýse, tresku nebo makrelu. Kambala je považována za jeden z nejcennějších druhů ryb v Baltském moři. Čím je kambala tak specifická a proč stojí za to ji konzumovat?

Kambala

Kambala je středně tučná mořská ryba vyskytující se převážně v Baltském moři. Narazit na ni můžete také v Severním moři a v Atlantiku. Svým vzhledem připomíná platýse, jelikož má zploštělé a zaoblené tělo. Tato ryba je dravá a vyskytuje se převážně na dně moří. Kromě výborné chuti je tato ryba také velmi zdravá a výživná. Obsahuje důležité látky:

  • vitamín A, B12, C, D a E,
  • cenné bílkoviny a exogenní aminokyseliny,
  • esenciální mastné kyseliny,
  • velké množství selenu, železa, fosforu, draslíku a hořčíku.
Doporučený článek:  Jednoduché sacharidy jsou nejrychlejší cestou k cukrovce a nadváze. Nahraďte je něčím lepším

Kambala není tak častou rybou jako jiné, odtud se odvíjí také samotná cena ryby.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit kambalu

Příprava kambaly není nikterak složitá, stačí vědět, že se vyplatí ji rozdělit na několik menších filetů a následně ji nechat marinovatbylinkami a kořením. Skvěle bude chutnat jako smažená ve strouhance nebo pečená na grilu. Chuť kambaly lze vylepšit koprem, čerstvou petrželkou nebo šťávou z citronu.

Konzumace kambaly není zdraví nebezpečná, pokud ji tepelně upravíte. Rozhodně se nevyplatí ji jíst syrovou kvůli obsahu toxických sloučenin (např. rtuti). Problémy mohou zaznamenat osoby trpící alergickou reakcí.

Doporučený článek:  Mladé zelí lze připravit na mnoho způsobů. Jeho bohatství se skrývá v jedinečném složení

Konzumace ryb

Obecně platí, že konzumace ryb je zdraví prospěšná pro lidské tělo. Nejlepší je jíst ryby na dovolené někde u moře, kde konzumujete místní ulovené ryby. Pokud ale nemáte v plánu nikam jezdit a nechcete jíst stále ty stejné druhy ryb, kambalu zakoupíte i ve vybraných obchodech v tuzemsku. Jediné, co vás může odradit, je samotná cena, ale jednou za čas se vyplatí do této ryby investovat. Jenom si představte smažený filet z kambaly, k tomu pečené brambory a zeleninu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish, https://en.wikipedia.org/wiki/Scaldfish, https://www.verywellfit.com/the-best-fish-to-lose-weight-3495772, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325990
.

Doporučené články