Kambala patří mezi méně známé druhy ryb, o to cennější je

Chystáte se na dovolenou do Polska nebo do Pobaltí? Určitě narazíte v restauraci na pokrm z kambaly. Polské restaurace nabízí mnoho druhů mořských ryb. Kromě zmiňované kambaly můžete ochutnat také platýse, tresku nebo makrelu. Kambala je považována za jeden z nejcennějších druhů ryb v Baltském moři. Čím je kambala tak specifická a proč stojí za to ji konzumovat?

Kambala

Kambala je středně tučná mořská ryba vyskytující se převážně v Baltském moři. Narazit na ni můžete také v Severním moři a v Atlantiku. Svým vzhledem připomíná platýse, jelikož má zploštělé a zaoblené tělo. Tato ryba je dravá a vyskytuje se převážně na dně moří. Kromě výborné chuti je tato ryba také velmi zdravá a výživná. Obsahuje důležité látky:

  • vitamín A, B12, C, D a E,
  • cenné bílkoviny a exogenní aminokyseliny,
  • esenciální mastné kyseliny,
  • velké množství selenu, železa, fosforu, draslíku a hořčíku.

Kambala není tak častou rybou jako jiné, odtud se odvíjí také samotná cena ryby.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit kambalu

Příprava kambaly není nikterak složitá, stačí vědět, že se vyplatí ji rozdělit na několik menších filetů a následně ji nechat marinovatbylinkami a kořením. Skvěle bude chutnat jako smažená ve strouhance nebo pečená na grilu. Chuť kambaly lze vylepšit koprem, čerstvou petrželkou nebo šťávou z citronu.

Doporučený článek:  Banány obsahují mnoho cukru, ke snídani nejsou dobrou volbou

Konzumace kambaly není zdraví nebezpečná, pokud ji tepelně upravíte. Rozhodně se nevyplatí ji jíst syrovou kvůli obsahu toxických sloučenin (např. rtuti). Problémy mohou zaznamenat osoby trpící alergickou reakcí.

Konzumace ryb

Obecně platí, že konzumace ryb je zdraví prospěšná pro lidské tělo. Nejlepší je jíst ryby na dovolené někde u moře, kde konzumujete místní ulovené ryby. Pokud ale nemáte v plánu nikam jezdit a nechcete jíst stále ty stejné druhy ryb, kambalu zakoupíte i ve vybraných obchodech v tuzemsku. Jediné, co vás může odradit, je samotná cena, ale jednou za čas se vyplatí do této ryby investovat. Jenom si představte smažený filet z kambaly, k tomu pečené brambory a zeleninu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish, https://en.wikipedia.org/wiki/Scaldfish, https://www.verywellfit.com/the-best-fish-to-lose-weight-3495772, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325990
.

Doporučené články