Přezrálé banány můžeme bez problémů konzumovat

Tmavé, velmi zralé banány se skvrnami jsou ovoce, které nejčastěji končí v koši na odpadky. I když ve většině případů jsou naprosto bezpečné k jídlu, velká část spotřebitelů je obchází a raději sahá po těch s krásnou žlutou barvou. Bohužel je to velká chyba, protože vědci zjistili, že jsou skutečnou vitamínovou bombou.

Vlastnosti zralých banánů

Banány jsou známé nejen svou specifickou sladkou chutí, ale také zdravotními vlastnostmi, díky kterým se stávají prevencí i tak závažných chorob, jako například aterosklerózy, infarktu a mozkové příhody. Banány jsou také cenným zdrojem vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny A, C, E, K, vitamíny B, železo, vápník, pektin, hořčík a fosfor.

Doporučený článek:  Při hubnutí hrají roli správné kombinace potravin

Banány pomáhají normalizovat hladiny krevního tlaku, uklidnit napětí v žilách a tepnách, snížit špatný cholesterol, očistit tělo od toxinů, bojovat proti anémii a podporovat růst přátelských bakterií v tlustém střevě. Tyto plody jsou známé také svým pozitivním účinkem na zrak v důsledku přítomnosti složek, jako jsou antioxidanty a karotenoidy, které pomáhají zmírňovat příznaky glaukomu nebo katarakty.

Zdroj obrázku: Freepik

Banány s tmavými skvrnami

Mnoho lidí se diví, že přezrálé banány se spoustou tmavých skvrn jsou zdravé. V první řadě stojí za to vědět, že tmavé skvrny se objevují v procesu zrání ovoce a jsou přirozeným jevem. Výzkum provedený v Japonsku dokonce ukázal, že tmavé, zralé banány jsou určitě zdravější než zelené a mají protirakovinný účinek, proto se vyplatí profylakticky zařadit do stravy.

Doporučený článek:  Pocit neustálého hladu může způsobit horší problémy než nadváhu. Řešte problém včas

Chuť zralých banánů se výrazně liší od chuti zeleného tvrdého ovoce a ne každému sedí. Takové banány se však mohou použít k přípravě koláčů, smoothie, zmrzliny nebo sladkého chleba. Receptů k využití zralých banánů nalezneme na internetu nespočet, stačí se jen inspirovat. Velkou výhodou použití takových banánů při pečení je, že následně už do těsta nemusíme přidávat žádný cukr.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/brown-bananas
.

Doporučené články