Poprvé mě do „tácovky“ vzal kamarád. Od té doby je vyhledávám hlavně kvůli ceně

Vždy jsem chodila do restaurace, až mi jednou kamarád řekl: „Pojďme do tácovky.“ V tu chvíli jsem absolutně netušila, co má na mysli. Kam vlastně půjdeme a co tam mohu čekat. Po první zkušenosti se mi v takovém podniku tak zalíbilo, že už se nestravuji jinde. A lituji, že jsem dříve měla obavu takový podnik navštívit.

Co je to tácovka?

Také nevíte, co je to tácovka? Jedná se svým způsobem o restauraci. Ale s tím rozdílem, že zde nechodí číšník, ale obsloužit se musíte sami. Vzpomeňte si na školní jídelnu, kdy jste šli s tácem (proto tácovka) k okénku, dostali jídlo a to jste si odnesli ke stolu. To je stejné, jenom s tím rozdílem, že si můžete vybrat celou řadu jídel, mnohdy lepší chuti, než tomu bylo za dob školní docházky.

Doporučený článek:  Mlsání bez výčitek: datle jsou pochoutka, která pomůže zhubnout a posílí organismus nejen před zimou

Pro všechny vrstvy

Vždycky jsem si myslela, že do tácovek chodí jenom dělníci či spodní vrstvy. Měla jsem je spojené s dobou socialismu, kdy tam lidé chodili hlavně „na stojáka“ na pivo. Proto mě překvapilo, kdo všechno tam seděl u stolů. Ano, byli tam i dělníci v montérkách, ale stejně tak i lidé z kanceláří, v obleku. A mezi nimi spousta standardně oblečených lidí.

Zdroj obrázku: Freepik

Něco za něco

Tácovky mají své výhody i nevýhody. V restauraci se usadíte a vše ostatní obstará číšník. V jídelnách s tácem jste zároveň hostem i obsluhou. Musíte vystát frontu, objednat si, zaplatit, jídlo si donést ke stolu. A potom ještě odevzdat tác s prázdnými talíři na určené místo. Pravda, není to komfortní, ale benefity to přináší. Díky tomu, že se obsloužíte sami, může mít podnik mnohem přijatelnější ceny než klasická restaurace.

Doporučený článek:  Jednoduché recepty, které si užijete spolu s dětmi

Jasně, na romantickou večeři pro dva nebo za gastronomickým zážitkem bych sem nikdy nešla. Ale o polední pauze na oběd, nebo když mám hlad a chci jednoduché jídlo za pár korun, je to jasná volba. Jen škoda, že na každém rohu je dnes spíše restaurace než klasická jídelna s poctivým a hlavně levným českým jídlem.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek.

.

Doporučené články