Pohanka je surovina, o které toho možná ještě tolik nevíte. Má mnoho výhod, je jednoduchá na přípravu a můžete ji použít klidně každý den. Pokud se rozhodnete ji vyzkoušet, nebudete litovat. Získáte tak větší představu o tom, jak může pohanka chutnat, do jakých jídel ji použít a co všechno dokáže v kuchyni nahradit.
Hodí se pro lidi alergické na lepek
Pohanka patří mezi bezlepkové suroviny, takže si ji mohou dopřát lidé s alergií na pšenici a lepek celkově. Hodí se například do hovězího guláše, kde ji můžete použít v kombinací s kroupami. Navíc je bohatá na vlákninu, která hodně lidem chybí. Snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud se rozhodnete pro pravidelnou konzumaci, snížíte si riziko srdečních onemocnění a klesne vám hladina cholesterolu.
Pohanka je sice sytá, ale má nízký glykemický index. Mohou ji tak konzumovat také lidé s diabetem nebo ti, kteří se chystají zhubnout několik kilogramů. Mnoho lidí ale nemá rádo její aroma. Pokud ji i přesto chcete zkusit, ještě pře samotným vařením ji zalijte horkou vodou nebo při vaření do vody přidejte několik kapek citronové šťávy.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/15108/79197.jpg)
Pohanku si můžete připravit také nasladko
Věděli jste, že pohanku můžete podávat jako sladké jídlo? Stačí k ní přidat ovoce, lžíci medu nebo kapku javorového sirupu. Místo soli, která není pro lidské zdraví vhodná, můžete pohanku posypat špetkou skořice. Hodí se k ní také avokádo, které je plné zdravých tuků, ořechy nebo granátové jablko.
Pohanka je vhodná pro vegetariány, obsahuje bílkoviny, které jsou pro tělo snadno stravitelné. Je plná vitaminu B a také aminokyselin, díky kterým bude náš mozek v dobré kondici. Díky vitaminům E a K bude dobře pracovat také štítná žláza. Díky obsahu vápníku, zinku a železa chrání imunitní systém. Vyšší nutriční hodnotu má nepražená pohanka, ale konzumovat ji můžete, jak budete mít chuť.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat