Léto je každý rok obdobím, na které se těší každý fanoušek grilování. Někteří lidé si myslí, že to není zdravé. Pravdou je, že hodně záleží na tom, jak to děláte. Když budete postupovat správně, můžete si grilovaného masa klidně užívat po celé léto. Jediné, co musíte udělat, je držet se následujících tipů a triků od zkušených kuchařů.
Výběr čerstvých surovin
V první řadě potřebujete velmi kvalitní a čerstvé maso (nebo zeleninu). Jestli chcete jíst i během léta velmi zdravě, vyhýbejte se červenému masu. Místo toho hoďte do marinády a připravte si kuřecí nebo krůtí maso. Je mnohem dietnější a na grilu chutná naprosto dokonale. Navíc si můžete připravit mnoho druhů marinád, které jeho chuť ještě zvýrazní.
Údržba a příprava grilu
Čistý gril je velmi důležitý, abyste si připravili zdravé jídlo. Když tam budou připálené části nebo příliš mnoho tuku, rozhodně to pro vaše tělo nebude nic dobrého. Dávejte si pozor, abyste ho vždy vyčistili po použití a potom znovu před dalším použitím. Jedině tak si zajistíte, že nebudete grilovat maso na karcinogenním povrchu.
Jak správně grilovat?
Dávejte si také pozor, abyste maso nepřipálili. Někdo má rád tmavé kousky, ale nejsou vůbec dobré pro vaše zdraví. Místo toho maso nebo zeleninu pravidelně otáčejte a používejte rošt s malými otvory nebo speciální podložky. Podložka zajistí, že se k surovinám dostane pouze teplo a ne samotné plameny. To znamená, že pravděpodobně nic nespálíte.
Přílohy hrají velkou roli
Většina lidí si to neuvědomuje, ale když si dáte jako přílohu mastné hranolky, nebudete jíst zdravě. Místo toho zkuste lehký salát, grilovanou zeleninu nebo pečené brambory. Jako dezert si vychutnejte grilované ovoce (meloun, ananas, broskve) nebo ovocný salát. Bude to rozhodně lepší než nějaký tučný a těžký dezert. Když tohle všechno dodržíte, můžete si užívat zahradní večírky klidně i několikrát za týden.
Zdroj: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/add-color/top-ten-tips-for-healthy-grilling-and-barbecuing