Pohanka je surovina, o které toho možná ještě tolik nevíte. Má mnoho výhod, je jednoduchá na přípravu a můžete ji použít klidně každý den. Pokud se rozhodnete ji vyzkoušet, nebudete litovat. Získáte tak větší představu o tom, jak může pohanka chutnat, do jakých jídel ji použít a co všechno dokáže v kuchyni nahradit.
Hodí se pro lidi alergické na lepek
Pohanka patří mezi bezlepkové suroviny, takže si ji mohou dopřát lidé s alergií na pšenici a lepek celkově. Hodí se například do hovězího guláše, kde ji můžete použít v kombinací s kroupami. Navíc je bohatá na vlákninu, která hodně lidem chybí. Snižuje hladinu cukru v krvi. Pokud se rozhodnete pro pravidelnou konzumaci, snížíte si riziko srdečních onemocnění a klesne vám hladina cholesterolu.
Pohanka je sice sytá, ale má nízký glykemický index. Mohou ji tak konzumovat také lidé s diabetem nebo ti, kteří se chystají zhubnout několik kilogramů. Mnoho lidí ale nemá rádo její aroma. Pokud ji i přesto chcete zkusit, ještě pře samotným vařením ji zalijte horkou vodou nebo při vaření do vody přidejte několik kapek citronové šťávy.
Pohanku si můžete připravit také nasladko
Věděli jste, že pohanku můžete podávat jako sladké jídlo? Stačí k ní přidat ovoce, lžíci medu nebo kapku javorového sirupu. Místo soli, která není pro lidské zdraví vhodná, můžete pohanku posypat špetkou skořice. Hodí se k ní také avokádo, které je plné zdravých tuků, ořechy nebo granátové jablko.
Pohanka je vhodná pro vegetariány, obsahuje bílkoviny, které jsou pro tělo snadno stravitelné. Je plná vitaminu B a také aminokyselin, díky kterým bude náš mozek v dobré kondici. Díky vitaminům E a K bude dobře pracovat také štítná žláza. Díky obsahu vápníku, zinku a železa chrání imunitní systém. Vyšší nutriční hodnotu má nepražená pohanka, ale konzumovat ji můžete, jak budete mít chuť.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat