Poctivý zeleninový vývar je skvělým základem polévek, omáček i pod maso

Zeleninový vývar je možné koupit v kostce. Je to pohodlné řešení a hned po ruce. Je ale třeba počítat s tím, že obsahuje i množství přídatných látek, jež bývají označovány jako éčka. Z tohoto důvodu je lepší variantou se naučit vyrobit si zeleninový vývar vlastní. Není na tom ve skutečnosti nic těžkého, co by nezvládl dokonce i začátečník v kuchyni.

Co byste si měli na vývar připravit

Protože se jedná o zeleninový vývar, bude jeho hlavní ingrediencí právě zelenina, a to různé druhy. Můžete použít kořenovou zeleninu – celer, mrkev, petržel. Hodí se listy kapusty, zelí, pórek, libeček, listy celeru a zelená petrželka. Když tuto zeleninu v kuchyni připravujete, klidně si odložte pár listů na pozdější přípravu zeleninového vývaru.

Doporučený článek:  Výbornou chuť a zlatavou barvu dodají vývaru dobře zvolené ingredience a délka varu

Do hrnce o objemu asi dvou litrů dáte všechny druhy zeleniny, které doma najdete, a to po jednom kusu. Doplníte kořením, nejlépe se hodí česnek, cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list. Osolíte, a kdo má rád, může přidat i sušené houby. Ale není to nutné. Vše dáte vařit. Jakmile dosáhnete plného varu, zmírníte ho na mírný a budete vařit asi dvě hodiny.

Zdroj obrázku: Freepik

Co dále se zeleninovým vývarem

Jakmile uběhnou dvě hodiny varu, je zeleninový vývar prakticky hotový. Zeleninu a koření slijete a získáte jen čistou tekutinu. Můžete ho použít jako základ pro přípravu polévky nebo omáčky. Podlít jím lze i dušené maso. Jestliže ho celý nespotřebujete, klidně ho zamrazte, a to po jednotlivých porcích. Pak vývar budete mít předpřipravený a ihned k použití. Je to pohodlné a praktické.

Doporučený článek:  Koření dodá polévce tu správnou chuť. Ne každý ale ví, kdy ho do hrnce přidat

Do čeho vývar zamrazit? Ideální jsou nádoby o malém objemu. Je možné ho dát také do misek, které se používají pro přípravu ledových kostek. Zde je ale lepší zvolit větší velikost. Další variantou je nalít zeleninový vývar do mikrotenového mrazicího sáčku. I takto ho lze skladovat v mrazáku.

Zdroj: https://www.feastingathome.com/vegetable-stock/
.

Doporučené články