Plněné pirožky jsou klasikou východoevropských kuchyní. Obvykle se připravují jak naslano s různými náplněmi z masa, zeleniny a hub, tak i nasladko. A tuto variantu si dnes představíme. Pirohy plněné náplní z jablek, která se obvykle používá do klasických jablečných koláčů, jsou neokoukaná a božsky chutná lahůdka.
Ingredience:
Na těsto:
- hladká mouka – 375 g
- horká voda – 185 ml
- vajíčko – 1 ks
- sůl – ½ lžičky
- olej – 1 lžíce
Na náplň:
- jablka – 4 ks
- cukr – 3 lžíce
- máslo – 50 g
- skořice – 1 lžička
- citronová šťáva – z ½ citrónu

Návod na přípravu:
Nejprve vytvořte jablkovou náplň. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a dužninu rozkrájejte na malé kostičky. Vložte je do misky, zasypejte je cukrem, přidejte lžičku skořice, citrónovou šťávu a rozpuštěné máslo. Všechny přísady důkladně promíchejte.
Hladkou mouku promíchejte s půl lžičkou soli a obojí prosejte přes jemné sítko na pracovní plochu. Uprostřed kupičky mouky utvořte důlek a přilijte do něj asi poloviční množství odměřené horké vody. Začněte míchat lžící tak, že k vodě pomalu přidáváte mouku z okrajů důlku.
Když máte jakési moučné hnízdečko s trochou těsta uprostřed, vyklepněte k němu vajíčko a přidejte jednu polévkovou lžíci rostlinného oleje. Přísady důkladně promíchejte a za stálého míchání po malých dávkách postupně přilijte i zbylé množství vody.

Jakmile se těsto začne spojovat, vyměňte lžíci za své ruce a těsto hněťte, dokud nezískáte pevné, homogenní a nelepivé těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny, jednu zabalte do přilnavé potravinářské fólie, aby nevyschla a druhou část rozválejte na tenčí placku. Vykrájejte z ní kruhy (vykrajovátkem nebo prostě hrnkem).
Do středu každé kulaté placičky vložte jednu polévkovou lžíci jablkové náplně, přehněte přes ni těsto přesně v polovině a okraje důkladně zamačkejte dohromady, aby se balíček nerozbaloval. Pak vytvořte vlnovku tak, že v pravidelných rozestupech okraj smáčknete dovnitř.
Na kamnech přiveďte ve velkém hrnci k varu vodu. Když začne bublat, přidejte trochu soli, nechte ji rozpustit a vhoďte do hrnce připravené pirohy. Vařte je asi 7 minut a děrovanou lžící je vyndejte ven.
Podávejte přelité trochou rozpuštěného másla a v případě potřeby pocukrujte moučkovým cukrem.