Karbanátky jsou klasika, která ale nemusí chutnat pořád stejně. Představujeme vám rychlý, snadný a chutný recept na karbanátky s mlékem a krupicí, podávané s vařeným bramborem sypaným koprem a smaženými zelenými fazolkami. Kombinace chutí je báječná a neotřelá a určitě vám zachutná.
Ingredience:
Na karbanátky:
- mletá slanina a šunka – 500 g
- cibule – 1 ks
- vajíčko – 2 ks
- pšeničná či ječná krupice – 3 lžíce
- sůl – 1 lžička
- mletý černý pepř – ½ lžičky
- plnotučné mléko – 50 ml
- strouhanka – 2 lžíce
- voda – 50 ml
K podávání:
- brambory
- čerstvý kopr
- zelené fazolky
- strouhanka
- máslo
Návod na přípravu:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Spolu s mletým masem cibulku vložte do hluboké mísy, vyklepněte k nim dvě středně velká vajíčka, osolte a podle chuti opepřete, přidejte krupici a přilijte půl deci mléka. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud se vzájemně nespojí (nejlépe se pracuje prostě rukou).
Poté, co směs prohnětete, přisypejte také strouhanku, znovu promíchejte a nechte 5 minut odležet, aby krupice a strouhanka nasákly vlhkostí a nabobtnaly.
Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou oleje. Odebírejte ze směsi mletého masa kousky zhruba o velikosti dlaně, zformujte z nich karbanátky a vložte je do rozpáleného oleje v pánvi. Na středním ohni smažte maso po obou stranách dozlatova.
Jakmile jsou karbanátky z obou stran krásně zlatavé, podlijte je vodou a nezakryté je vařte další 2 až 3 minuty, dokud se voda neodpaří.
Hotové karbanátky vyndejte z pánve na talíř a nechte okapat od přebytečného tuku na papírových utěrkách.
Uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Rozkrájejte je na čtvrtky, vložte do hrnce a promíchejte je s čerstvě nasekaným koprem.
Rozehřejte pánev s trochou másla, přihoďte na něj zelené fazolky a orestujte je dozlatova. Přidejte trochu strouhanky, ještě chvilku smažte a odstavte z ohně.
Karbanátky podávejte s kopečkem smažených zelených fazolek a s několika vařenými bramborami.
Dobrou chuť.