Pesticidy ve stravě lze snížit správným výběrem zeleniny a ovoce

Jaro je v plném proudu a příchod tepla s ním. Co je tedy lepší než si v parném dni vychutnat misku čerstvého ovoce? Pro vaše tělo je rozhodně lepší spíše miska zeleniny. A proč, ptáte se? Právě kvůli obsahu nebezpečných látek, kterým se říká pesticidy. V dnešním článku se dozvíte, jaké riziko tyto látky představují a jak se jim spolehlivě vyhnout.

Co jsou pesticidy a k čemu vlastně slouží

Pesticidy jsou chemické látky, které slouží k ošetření rostlin, zeleniny, ovoce, vodních ploch, hospodářských zvířat atd. Použití těchto metod se samozřejmě liší podle státu i konkrétního produktu. Celkově mají sloužit zejména k ochraně plodin či míst před nežádoucími organismy, které by úrodě či danému místu mohly uškodit. Tyto produkty pomáhají zemědělství zvýšením produkce a snížením znehodnocení produktů. Také pomocí této metody dochází ke snížení počtu epidemií závažných nemocí mezi hospodářskými zvířaty například ve velkochovech. I přesto, že mají tyto prostředky mnoho výhod, to ale neznamená, že člověku nemohou uškodit. Právě naopak.

Doporučený článek:  Ředkvičková šťáva je studnicí zdravých složek, které tělo pročistí a zanechají pocit lehkosti
Zdroj obrázku: Freepik

Jak s potravinami nakládat tak, aby konzumace pesticidů nebyla příliš vysoká

První a zaručenou radou je vybírat lokální ovoce a zeleninu. Tímto způsobem ve většině případů zvolíte tu méně chemicky ošetřovanou možnost. Dle zemí se také liší použití těchto prostředků. Například belgické či francouzské produkty jsou podobných látek většinou plné.

Stejně tak si můžete pomoct vybíráním plodin, které nejsou na škůdce příliš náchylné. Mezi ty patří například cibule, kukuřice, chřest, zelí, květák či lilek. Naopak jahody či brambory vyžadují více chemického ošetření.

Doporučený článek:  Nejlepší lék na podzimní nemoci stojí pár korun. Lněné semínko je škoda nevyužít

Také vždy počkejte, než se na pulty dostanou produkty z polí. Ty ze skleníků jsou totiž ošetřovány silnějšími prostředky. Pro jistotu také můžete nechat produkt nějakou dobu odstát. Chemikálie by pak měly vyprchat. Na povrchu se ale mohou udržet, a je tak třeba dodržovat důsledné omývání.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-pesticides-and-other-chemicals
.

Doporučené články