Volské oko připravené na vodě je zdravější variantou oblíbeného jídla

Volská oka jsou jednou z nejoblíbenějších úprav vajec, nejsou ale to nejlepší pro naše zdraví kvůli přítomnosti oleje, popřípadě jiných tuků použitých při jejich přípravě. Co když je ale jiná cesta a můžete si je užít i bez zbytečných kalorií? Přesně tuto možnost vám představí tento článek.

Vejce – zlo, nebo vhodný doplněk jídelníčku?

Po mnoho let převládal názor, že vejce sama o sobě pro nás nejsou to nejlepší. Vlastně byly názory tak extrémní, až byla tato potravina popisována jako pomalý zabiják. Dnes už ale víme, že toto není pravda. Vejce ve srovnání s jinými aspekty životního stylu nemají například na často zmiňovanou hladinu cholesterolu tak negativní vliv, spíše naopak.

Doporučený článek:  Úroda podzimní zeleniny je vhodná ke konzervaci. V zimě pak přijde k chuti

Vejce ve skutečnosti nabízejí řadu zdravotních benefitů a do zdravého jídelníčku (i redukčního) se bezpochyby hodí. Vajíčko totiž obsahuje jak zdravé tuky, tak bílkoviny. Kombinace právě těchto dvou makroživin zaručí delší pocit sytosti. Proto se ke konzumaci hodí, i když se snažíte zhubnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Mimo jiné i vejce samozřejmě obsahují několik druhů vitamínů a stopových prvků. Jsou významným zdrojem například vitamínu B, A či D, zinku, železa nebo fosforu. Právě tyto látky napomáhají regulaci krevního tlaku, soustředění nebo pevnosti kostí či vlasů.

Doporučený článek:  Cibulový postřik ochrání rajčata před plísní bramborovou

Odlehčenější varianta volského oka

Ať už se snažíte snížit příjem tuků, či vám mastná vejce zkrátka nechutnají, tato varianta je to pravé pro vás. Tuto pochoutku jde totiž připravit i na vodě. K přípravě vám bude stačit malá pánev s nepřilnavým povrchem, vejce a voda. K přípravě každého vejce vám bude stačit asi lžíce vody. Právě na ní vejce usmažte na nízkém plamenu, aby se propeklo rovnoměrně.

To, jak propečené vejce připravíte, je čistě na vás. V ideálním případě se ale vyhněte jeho obracení. Pokud nemáte rádi tekutý žloutek, raději pánev v poslední fázi zakryjte pokličkou. Žloutek se vám tak krásně zatáhne a nehrozí mu roztrhnutí.

Zdroj: https://www.myrecipes.com/extracrispy/this-is-the-trick-to-making-perfect-sunny-side-up-eggs, https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs, https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/public+content/sa+health+internet/conditions/food+safety/keeping+your+food+safe/egg+safety/myths+and+facts+about+eggs, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/283659,
.

Doporučené články