Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy na světě. Nemusí se vždy jednat pouze o kousky brambor usmažené v přepáleném oleji. Můžete si je připravit také zdravě. Nejen, že si jejich chuť užijete ještě více, ale také se nebudete proklínat kvůli jejich konzumaci. Zdravé hranolky si můžete připravit hned z několika druhů zeleniny, ale brambory jsou pochopitelně základ.
Co budete potřebovat?
Na přípravu zdravých hranolek potřebujete jen pár věcí, ale jejich chuť bude nepřekonatelná. Největší rozdíl v chuti udělá koření, které použijete. Zvolit můžete mletou papriku, rozmarýn, tymián, česnekový prášek a mnoho dalších. Když je dobře spojíte, získáte ty nejchutnější hranolky pod sluncem. Na výrobu domácích hranolek potřebujete:
- středně velké brambory – 4-5 ks,
- olivový nebo kokosový olej – 2 lžíce,
- sůl – podle chuti,
- koření – podle chuti.
Pracovní postup
Brambory důkladně opláchněte čistou vodou. Můžete je oloupat, ale se slupkou budou mnohem lepší. Nakrájejte je na tenké hranolky a snažte se, aby měly všechny stejnou velikost. Poté je namočte do studené vody na 30 minut. Osušte je papírovou utěrkou. V míse smíchejte hranolky s olejem, solí a kořením. Předehřejte troubu na 200 stupňů a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je po dobu 25-30 minut a v polovině pečení je otočte. To je vše, co musíte udělat pro zdravé hranolky.
Sladké brambory jsou zajímavé zpestření
Sladké brambory (batáty) jsou mnohem zdravější než klasické brambory. Jestli chcete něco zdravějšího a také chutnějšího, zkuste hranolky z nich. Stejně tak si můžete zvolit zeleninu, jako je mrkev, cuketa, pastinák nebo celer. Vždy postupujte stejně, jen vynechte krok s namáčením do vody. A myslete také na to, že jiné druhy zeleniny nepotřebují péct tak dlouhou dobu. Vždy musíte získat křupavé, chutné a velmi zdravé hranolky z trouby, na kterých si pochutná celá rodina.
Zdroj: https://www.deliciousmeetshealthy.com/homemade-french-fries/