Vymetou nepořádek ze střev, poskytují pocit sytosti, podporují srdce, regulují krevní tlak, snižují hladinu špatného cholesterolu a povzbuzují imunitní systém. Jedná se o ideální chuťovku na zimu. O čem je řeč? Nejedná se o žádný lékárenský zázrak, řeč je o nakládaných rajčatech. Jaké příznivé vlastnosti pro lidský organismus přinášejí a jak si je vyrobit doma?
Nakládaná rajčata
Nakládaná rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů A, E, C, K a vitamínů ze skupiny B. Najdeme v nich také hořčík, železo, vápník, kyselinu mléčnou a vlákninu. Nakládaná rajčata jsou bohatým zdrojem makroelementů nezbytných pro správné fungování našeho těla. Díky nim podpoříme činnost kardiovaskulárního systému a vyhneme se srdečním problémům. Tím, že rajčata naložíme do láku, lze snadno regulovat krevní tlak. Rajčatové zavařeniny podporují imunitní systém, díky čemuž chrání před nachlazením.
Rajčata dokonale zasytí
Nakládaná rajčata bohatá na vlákninu poskytnou pocit sytosti, díky čemuž bude snazší potlačit pocity hladu a zbavit se přebytečných kilogramů. Nálev také reguluje vstřebávání cukru do krve. Přípravky z rajčat působí na střeva blahodárně, účinně je čistí od usazenin. Nakládaná rajčata se také doporučují pro snížení vysokého cholesterolu, jejich pravidelná konzumace nás může chránit před aterosklerózou a mrtvicí.
Recept na nakládaná rajčata
- 1 kg malých rajčat,
- 1 litr vody,
- 2 lžíce octa,
- 0,5 lžíce soli,
- 4 hřebíčky,
- 2 bobkové listy,
- několik pepřových kuliček,
- hrst kopru.
Do hrnce nalijeme vodu se solí a bobkovým listem a přivedeme tuto směs k varu. Mezitím si připravíme rajčata. Umyjeme je a česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Ve sklenici rozložíme ve vrstvách rajčata, česnek, kopr a pepř. Zeleninu připravenou tímto způsobem zalijeme vroucí směsí. Sklenice by měly být pevně zašroubovány a obráceny vzhůru nohama. Po několika hodinách přesuneme sklenice do chladné tmavé místnosti. A po několika týdnech jsou již nakládaná rajčata připravená k jídlu.
Zdroj: https://www.seriouseats.com/pickled-red-tomatoes-recipes