Po nakládaných rajčatech se v zimě zapráší. Posílí imunitu a dokonale pročistí střeva

Vymetou nepořádek ze střev, poskytují pocit sytosti, podporují srdce, regulují krevní tlak, snižují hladinu špatného cholesterolu a povzbuzují imunitní systém. Jedná se o ideální chuťovku na zimu. O čem je řeč? Nejedná se o žádný lékárenský zázrak, řeč je o nakládaných rajčatech. Jaké příznivé vlastnosti pro lidský organismus přinášejí a jak si je vyrobit doma?

Nakládaná rajčata

Nakládaná rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů A, E, C, K a vitamínů ze skupiny B. Najdeme v nich také hořčík, železo, vápník, kyselinu mléčnou a vlákninu. Nakládaná rajčata jsou bohatým zdrojem makroelementů nezbytných pro správné fungování našeho těla. Díky nim podpoříme činnost kardiovaskulárního systému a vyhneme se srdečním problémům. Tím, že rajčata naložíme do láku, lze snadno regulovat krevní tlak. Rajčatové zavařeniny podporují imunitní systém, díky čemuž chrání před nachlazením.

Doporučený článek:  Na kávu zapomeňte. Po ránu nastartuje mozek i metabolismus úplně jiný nápoj
Zdroj obrázku: Freepik

Rajčata dokonale zasytí

Nakládaná rajčata bohatá na vlákninu poskytnou pocit sytosti, díky čemuž bude snazší potlačit pocity hladu a zbavit se přebytečných kilogramů. Nálev také reguluje vstřebávání cukru do krve. Přípravky z rajčat působí na střeva blahodárně, účinně je čistí od usazenin. Nakládaná rajčata se také doporučují pro snížení vysokého cholesterolu, jejich pravidelná konzumace nás může chránit před aterosklerózou a mrtvicí.

Recept na nakládaná rajčata

  • 1 kg malých rajčat,
  • 1 litr vody,
  • 2 lžíce octa,
  • 0,5 lžíce soli,
  • 4 hřebíčky,
  • 2 bobkové listy,
  • několik pepřových kuliček,
  • hrst kopru.
Doporučený článek:  Červené zelí je nabité vitamíny, skvěle doplní detoxikační jídelníček

Do hrnce nalijeme vodu se solí a bobkovým listem a přivedeme tuto směs k varu. Mezitím si připravíme rajčata. Umyjeme je a česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Ve sklenici rozložíme ve vrstvách rajčata, česnek, kopr a pepř. Zeleninu připravenou tímto způsobem zalijeme vroucí směsí. Sklenice by měly být pevně zašroubovány a obráceny vzhůru nohama. Po několika hodinách přesuneme sklenice do chladné tmavé místnosti. A po několika týdnech jsou již nakládaná rajčata připravená k jídlu.

Zdroj: https://www.seriouseats.com/pickled-red-tomatoes-recipes
.

Doporučené články