Omezení cukru ve stravě prospěje zdraví

V současné době se na cukr díváme jako jed, který by v našem jídelníčku snad ani neměl být. Jsou lidé, kteří se ho nadobro zřekli. Dlužno ale říct, že glukózu potřebují mozkové buňky pro svou výživu. Jak to tedy s cukrem je? Je opravdu tak nebezpečný, jak se o něm říká?

V minulosti lidé sladili medem či ovocem

Vaření řepného cukru a jeho průmyslová rafinace je záležitostí teprve 19. století. Do té doby si lidé museli vystačit se slazením pomocí medu či ovoce. Cukrová třtina, ze které se cukr také vyrábí, je známá asi od roku 6000 př. n. l. Pěstovala se ale především v Indii a Persii, později se třtinový cukr dopravoval do Říma, kde byl považován za luxusní zboží a vybranou lahůdku.

Doporučený článek:  Tloustnu kvůli své rodině, které nevadí plýtvat jídlem. Místo vyhození ho radši sním

Jenže s pádem Říma obchodování s těmito zeměmi ustalo a třtinový cukr se do Evropy dostal až s křížovými výpravami ve 12. století. I tak to ale byla drahá komodita, kterou si mohli dovolit kupovat jen ti nejbohatší.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké jsou škodlivé účinku konzumace cukru

Jste zvyklí si ráno čaj či kávu hodně osladit? Milujete sladké buchty a moučníky a dopřáváte si jich v hojném množství? Pak ale riskujete zvýšení cholesterolu v krvi, což vede k rozvoji civilizačních nemocí. Cukr přispívá ke spalování vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku, které pak mohou v organismu chybět.

Doporučený článek:  Do dveří lednice nepatří mléko ani vejce

S nadměrnou konzumací cukru se pojí nedostatek vitamínů skupiny B. A nesmíme zapomenou na vznik zubního kazu nebo obezitu, které má také na svědomí cukr a jeho velká spotřeba.

Jak omezit konzumaci cukru

Zcela omezit konzumaci cukru by měli lidé trpící cukrovkou. Ale ani zdravé osoby by neměly jeho konzumaci přehánět. Stačí, když si ráno třeba přestanou sladit kakao, čaj či černou kávu. Už to je významným krokem ke snížení spotřeby cukru.

Nejlepší je ale začít úplně od těch nejmenších dětí a na cukr je moc nezvykat. Vždyť chuť na sladké je možné zahnat například zdravějším banánem nebo jablkem.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sugar
.

Doporučené články