Při koupi masa si mnohdy ani nevšimneme podložky, která se pod ním nachází. Zjistíme, že tam je, často až po návratu domů a otevření balení. Spousta lidí ji však, aniž by vůbec věděla, na co je, hodí do koše. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jakou roli tato podložka hraje? Odpověď vás možná překvapí.
Tři základní funkce
Absorpční podložka plní v balení s masem tři základní funkce. Jednou z hlavních funkcí je ta, že podložka absorbuje krev a vlhkost. Díky tomu vydrží maso déle čerstvé a je vhodné ke konzumaci. Díky tomu, že vložka v obalu s masem absorbuje vlhkost, se na mase v menší míře vyvíjejí mikroorganismy. Proto se často předpokládá, že tato podložka má i antibakteriální funkci.
Studie ukazují, že zákazníci často věnují pozornost tomu, jak podložka vypadá. Díky absorpční vložce se může maso zdát chutnější, protože není skryto v krvi nebo ve vodě. Pokud je podložka pod masem, vzbuzuje důvěru v kupujícím, a tím pádem je i větší pravděpodobnost, že si maso koupí. Mnohé lidi však tato podložka dokáže i odradit, protože si myslí, že je nebezpečná pro zdraví.
Podložka a vaření
Mnozí lidé si myslí, že podložka pod masem může být nebezpečná. To je pouze v případě, že by vám padla na rozpálenou pánev nebo do hrnce, ve kterém se vaří jídlo. Plast, ze kterého je vyrobená, může pod vlivem tepla začít tát a vylučovat nebezpečné látky do jídla. Pokud vám podložka spadne do mísy se studeným jídlem, nemusíte se hned lekat. Stačí, když podložku co nejrychleji vyjmete.
Podložky se většinou vyrábí ze silikagelu nebo celulózy a jsou potaženy polyethylenem. Proto je podložka nebezpečná, pouze pokud je vystavena teplu. Při studených teplotách z podložky nepronikají žádné nebezpečné látky do masa ani do jiných potravin. Nemusíte se tedy bát, že podložka je nebezpečná pro vaše zdraví.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/summer-grilling/meats/meat-packaging-absorbent-pad