Řadu potravin tráví tělo déle než jiné

Náš trávicí systém hraje zásadní roli při zpracování potravin, které konzumujeme, získávání základních živin a odstraňování odpadu. Ne všechny potraviny se však zpracovávají stejným tempem. Některým trvá déle, než se stráví, což má za následek jejich delší pobyt v tlustém střevě a možnou únavu a pocit těžkosti. Čtěte dál a dozvíte se, o jaké potraviny se jedná.

Vysoký obsah vlákniny zasytí

Ovoce a zelenina jsou obecně považovány za nezbytné pro dobře vyváženou stravu. Avšak ty bohaté na vlákninu, jako jsou jablka, hrušky, brokolice a mrkev, se déle tráví. Nerozpustná vláknina přítomná v těchto potravinách zvyšuje objem stolice, podporuje zdravé vyprazdňování, ale také prodlužuje proces trávení.

Doporučený článek:  Vejce jsou pokladem pro zdraví. V některých formách prospějí tělu více

Luštěniny a celá zrna, jako je čočka, cizrna, hnědá rýže a quinoa, jsou bohaté na komplexní sacharidy a vlákninu. Tyto živiny poskytují řadu zdravotních výhod, včetně lepšího trávení. Jejich vysoký obsah vlákniny však také přispívá k delší době trávení, což umožňuje lepší vstřebávání živin a trvalé uvolňování energie.

Ořechy a semena jsou nabité zdravými tuky, vlákninou a bílkovinami, díky čemuž jsou oblíbenou volbou pro rychlou svačinku. Mandle, vlašské ořechy, chia semínka a lněná semínka jsou známé svou delší dobou trávení. Kombinace tuků, vlákniny a jejich přirozeného ochranného obalu zpomaluje trávicí proces a zajišťuje optimální vstřebávání živin.

Doporučený článek:  Kočky milují tuňáka kvůli jeho speciální chuti
Zdroj obrázku: Freepik

Také maso a zpracované potraviny se vás jen tak nevzdají

Červené maso, jako je hovězí, vepřové a jehněčí, se tráví déle ve srovnání s chudšími zdroji bílkovin, jako je kuřecí maso nebo ryby. Vysoký obsah bílkovin a hustá struktura červeného masa vyžadují více času a energie z trávicího systému. Navíc obsah nasycených tuků v červeném mase může dále prodloužit proces trávení.

Zpracované potraviny, včetně fast foodu, sladkostí či brambůrek a podobných dobrot, často obsahují vysoké množství rafinovaných sacharidů, nezdravých tuků a dalších přísad. Tyto složky postrádají vlákninu a živiny nezbytné pro efektivní trávení a v důsledku toho mohou setrvávat v tlustém střevě po delší dobu, což může vést k zažívacím problémům a zvýšenému riziku různých zdravotních problémů.

Zdroj: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/digestive-system, https://www.healthline.com/health/soluble-vs-insoluble-fiber, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/11/16/ask-the-expert-legumes-and-resistant-starch/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468923/, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731118000642, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8011970/
.

Doporučené články