Kakao pomáhá předcházet řadě onemocnění a zpomaluje stárnutí

Kakao není jen přírodní afrodiziakum, je to produkt s mnoha zdravotními vlastnostmi, který mimo jiné zpomaluje stárnutí [1], snižuje riziko cukrovky [2], snižuje krevní tlak [3] a zabraňuje srdečním chorobám [4]. Samozřejmě jen za určitých podmínek.

Bohatá historie

Kakao je produkt s mimořádně dlouhou historií. Jeho účinků se využívalo už ve starověkých aztéckých a mayských kulturách. Název kakao pochází z jazyka obyvatel regionu Olmeca u Mexického zálivu. V přírodě se vyskytuje více než dvacet druhů kakaa. Je však třeba vědět, že chutnou čokoládu lze získat pouze z jedné z nich.

Doporučený článek:  Vitamínu B1 je přisuzována schopnost odehnat všechny komáry pryč. Vědci mají v tomto směru jasno

Je to rostlina, která se přirozeně vyskytuje v tropických lesích Jižní a Střední Ameriky. První exempláře byly pravděpodobně objeveny kolem roku 400 našeho letopočtu. Dnes se však kakao nachází také v Africe a Asii. Kakaové stromy jsou asi 12–13 metrů vysoké. Nejcennější částí kakaovníku jsou plody. Jsou v nich malá zrna, z nichž se později vyrábí lahodná čokoláda.

Zdroj obrázku: Freepik

Výživové hodnoty

Kakao by mělo být přítomno v každodenní stravě. Je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Kakao obsahuje více než 300 cenných složek. Týká se to mimo jiné mastných kyselin, metylxantinů a aminokyselin (tryptofanu, tyraminu a serotoninu). Kakao je také vynikajícím zdrojem polyfenolů, široce působících antioxidantů. Sto gramů kakaa obsahuje až čtrnáctkrát cennější antioxidanty než jablko.

Doporučený článek:  Snahu zhubnout často kazí užívané léky. Některé typy prášků vedou k ještě větší nadváze

Díky takovému vzácnému složení má kakao řadu zdravotních vlastností. Jsou to především protizánětlivé, antialergické, antioxidační a anti-apoptické vlastnosti. Další skvělé vlastnosti kakaa jsou snížení rizika cukrovky [2], regenerace těla po fyzické námaze, zvýšení sexuální touhy [4], prevence obezity, zpomalení procesů stárnutí [1], snížení krevního tlaku [3] a předcházení srdečním chorobám [4].

Zdroje:
[1] https://content.iospress.com/articles/nutrition-and-healthy-aging/nha200100
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745494/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22895979/
[4] https://toakchocolate.com/blogs/news/10-health-benefits-of-cacao
.

Doporučené články