Kakao není jen přírodní afrodiziakum, je to produkt s mnoha zdravotními vlastnostmi, který mimo jiné zpomaluje stárnutí [1], snižuje riziko cukrovky [2], snižuje krevní tlak [3] a zabraňuje srdečním chorobám [4]. Samozřejmě jen za určitých podmínek.
Bohatá historie
Kakao je produkt s mimořádně dlouhou historií. Jeho účinků se využívalo už ve starověkých aztéckých a mayských kulturách. Název kakao pochází z jazyka obyvatel regionu Olmeca u Mexického zálivu. V přírodě se vyskytuje více než dvacet druhů kakaa. Je však třeba vědět, že chutnou čokoládu lze získat pouze z jedné z nich.
Je to rostlina, která se přirozeně vyskytuje v tropických lesích Jižní a Střední Ameriky. První exempláře byly pravděpodobně objeveny kolem roku 400 našeho letopočtu. Dnes se však kakao nachází také v Africe a Asii. Kakaové stromy jsou asi 12–13 metrů vysoké. Nejcennější částí kakaovníku jsou plody. Jsou v nich malá zrna, z nichž se později vyrábí lahodná čokoláda.

Výživové hodnoty
Kakao by mělo být přítomno v každodenní stravě. Je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Kakao obsahuje více než 300 cenných složek. Týká se to mimo jiné mastných kyselin, metylxantinů a aminokyselin (tryptofanu, tyraminu a serotoninu). Kakao je také vynikajícím zdrojem polyfenolů, široce působících antioxidantů. Sto gramů kakaa obsahuje až čtrnáctkrát cennější antioxidanty než jablko.
Díky takovému vzácnému složení má kakao řadu zdravotních vlastností. Jsou to především protizánětlivé, antialergické, antioxidační a anti-apoptické vlastnosti. Další skvělé vlastnosti kakaa jsou snížení rizika cukrovky [2], regenerace těla po fyzické námaze, zvýšení sexuální touhy [4], prevence obezity, zpomalení procesů stárnutí [1], snížení krevního tlaku [3] a předcházení srdečním chorobám [4].
Zdroje: [1] https://content.iospress.com/articles/nutrition-and-healthy-aging/nha200100 [2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745494/ [3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22895979/ [4] https://toakchocolate.com/blogs/news/10-health-benefits-of-cacao