Omáčka s liškami a vínem je výborným doplňkem říjnového menu

Recept, který určitě osloví všechny milovníky podzimu. Rozhodně, protože tento recept voní už z daleka lesem, tedy lépe řečeno houbami, jako jsou lišky, které jsou typické pro podzimní sezónu. Pro tyto houby se používá také název kuřátka nebo kurky, protože mají sytě žluto-oranžovou barvu a připomínají svým vzezřením liščí srst. Výtečně chutnají ve smetanových omáčkách nebo naložené v octu. Připravit se mohou v kombinaci s vínem a česnekem. Tato omáčka se hodí k těstovinám, k rýži i k různým druhům mas.

Doporučený článek:  Jemné bramborové noky, které se nerozpadnou: základem je dobře zvolená mouka

Omáčka z lišek s bílým vínem

Delikátní omáčka uhrane svou jedinečnou chutí, hodí se k vepřovému a kuřecímu masu, ale rovněž ke špagetám. Na přípravu je potřeba:

  • máslo – 4 lžíce
  • šalotka – 1 ks
  • česnek – 1 stroužek
  • lišky – 350 g
  • mouka – 2 lžíce
  • mletá paprika – ¼ lžičky
  • sůl – ¼ lžičky
  • bílé víno (suché) – 1¼
  • mletý černý pepř – k dochucení
Zdroj obrázku: Freepik

Postup přípravy:

Po nasbírání se lišky musí dobře očistit, propláchnout a vysušit pomocí papírové utěrky. Následně se nakrájí nadrobno. Pánev se položí na plotýnku a na středním stupni se rozpustí máslo, poté se přisype najemno nakrájená šalotka spolu s prolisovaným česnekem. Směs se nechá zezlátnout.

Doporučený článek:  Podzimní úroda je skvělou příležitostí pro upečení domácí pizzy

Přidají se houby a zlehka se osmahnou, aby pustily šťávu, poté se za stálého míchání smaží po dobu 5 minut. Houby s cibulí se pomocí naběračky vyjmou z pánve a dají stranou například do skleněné nádoby, která se přikryje víkem. Následně se připraví v pánvi omáčka, do které se na závěr houby přidají, aby se chutě prolnuly.

V pánvi se tedy opět rozpustí máslo, přidá se mouka a jíška se zasype paprikou, solí a pepřem. Po minutě se přilije bílé víno, může se zaměnit za vývar, a za stálého míchání se nechá omáčka zhoustnout. Na úplný závěr se přidají houby se šalotkou, které se nechají prohřát po dobu asi pěti minut. Omáčka se může rovnou servírovat s oblíbenou přílohou.

Zdroj: https://recipes.net/side-dish/dip-sauces/wild-chanterelle-white-wine-cream-sauce-recipe/
.

Doporučené články