Oblíbené přísady se mohou změnit v jed. I přes odborná doporučení se používají stále více

Koření je základním prvkem kuchyně v každé části světa. Hodně se mluví o jeho příznivých účincích na naše zdraví, ale některé druhy můžou také ublížit. Koření dává pokrmům jedinečnou chuť a vůni. Jsou tací, kteří si bez nich jídlo nedokážou představit. Dobře zvolené koření může zcela změnit chuť pokrmů. V naší kuchyni však existují takové výrobky, které mohou ublížit. Nejčastěji mohou zasáhnout žaludek, ledviny nebo játra. Na jaké koření si dát pozor a kdo by mu měl věnovat zvláštní pozornost?

Sůl

Absolutní základ drtivé většiny pokrmů, který slouží nejen k dochucení, ale také jako konzervační látka. Sůl je však již dlouho na černé listině lékařů. Maximální doporučená denní dávka je asi pět gramů. Dodává se tělu pravidelně ve větším množství, může po určité době vést k srdečním onemocněním, ateroskleróze, rakovině, hypertenzi, a dokonce i cukrovce a obezitě. Není náhodou, že spolu s cukrem je označována za „bílou smrt“.

Doporučený článek:  Rajče s okurkou jsou populární kombinací, naše zdraví za ni ale nepoděkuje

Cukr

Cukr, přísada mnoha pokrmů, zejména dezertů. Termín „bílá smrt“ pro cukr také nepřišel z ničeho nic. O škodlivosti cukru se mluví již mnoho let. Diabetes, hyperglykémie, inzulínová rezistence, rakovina, obezita, kazy, onemocnění trávicího systému, to je jen krátký seznam důsledků přehnaného množství cukru v kuchyni. Lékaři doporučují omezit jeho množství, a to i v dezertech.

Zdroj obrázku: Freepik

Glutaman sodný

Glutaman sodný, který se nejčastěji vyskytuje v hotových výrobcích a instantních pokrmech, přišel do Evropy z daleké Asie před více než 100 lety. Najdeme jej také v mnoha dochucovacích směsích. Jednoznačně zvyšuje aroma jídla a je zodpovědný za vnímání chuti chuťovými pohárky. Jeho nadměrná konzumace vede k takzvanému syndromu čínské restaurace, který se projevuje bušením srdce, hyperaktivitou, zvýšeným pocením a závratěmi. Může také způsobit alergické reakce těla.

Doporučený článek:  Problém s alkoholem začíná nenápadně. Jednoduchý test prozradí, jak na tom jsme

Chilli, Habanero, Jalapeño, Tabasco

Papriky a koření z nich milují gurmáni, kteří si potrpí na pálivá jídla. Látky obsažené v těchto papričkách mohou vážně poškodit sliznici žaludku a jícnu. Pikantní vlastně není chuť (jako sladká, kyselá, slaná, hořká), ale účinek látky kapsaicinu. Jde o sloučeninu, která může zvýšit antibakteriální účinek. Na druhé straně je silně dráždivá a přispívá k tvorbě rakoviny kůže.

Zdroje:
https://www.eatthis.com/worst-ingredients/
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220710185959.htm
https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/
.

Doporučené články